Tehnoloogiahiiu ja FBI kemplemise põhjuseks oli detsembris Californias San Bernardinos toimunud terroriakt, milles mõrvati 14 inimest. FBI soovis ligi pääseda terrorist Syed Rizwan Farooki telefoni iPhone 5C sisule. Apple teatas, et nad FBI-d aidata ei plaani, kuna see rikub nende privaatsuspõhimõtteid.

FBI pöördus seepeale kohtusse ja kohus otsustas, et Apple peab ligipääsemiseks vajaliku tarkvara ikkagi valmis tegema. Operatsioonisüsteemi seda versiooni, mis on terroristi telefonis, ei suuda enda väitel lahti muukida ka Apple ise.

Eelmisel nädalal teatas FBI, et nad ei pruugi enam Apple´i abi vajada: neile olevat pakkunud oma abi kolmas osapool, kes demonstreerinud, kuidas täpselt telefoni sisse muukida. Seetõttu palus FBI kohtul hagi külmutada.

Nüüd tuli FBI-lt järgmine napp avaldus: „Valitsus on edukalt pääsenud ligi Farooki iPhone`isse salvestatud andmetele ja ei vaja seega rohkem Apple Inc. abi.“ Mingeid muid detaile ei avaldatud, seega pole teada, kes valitsusorganit aitas, kuidas täpselt telefoni sisule ligi pääseti või kui kaua muukimistöö aega võttis. Ent FBI oli öelnud, et kui nad Apple`i abita telefoni sisule ligi pääsevad, võetakse kohtuasi tagasi. Ja nii juhtus, mistõttu on ilmne, et seda telefoni puudutav kohtukaasus on lõppenud.

Reutersi andmeil oli FBI abiliseks Iisraeli firma Cellebrite, aga ettevõte pole oma osalust kräkkimises kinnitanud. Igatahes on nüüd selge, et FBI-l on tagauks selle telefonimudeli andmetele ligipääsuks olemas.
Tõenäoline on, et varem või hiljem kuuleme siiski üht-teist selle kohta, kes ja kuidas FBI abiliseks oli, kuna FBI maksed allhanke tegijaile on avalik info.