Veebileht pakub nõudevideo-teenust, kus film striimitakse serverist otse tarbija valitud ekraanile. Arvuti ühendamisel televiisoriga saab filme vaadata samuti telerist.

Filmide vaatamiseks piisab ka 1 Mbit/s internetiühendusest, mis annab võimaluse teenust tarbida pea kõigil, kellel võrguühendus olemas (k.a mobiilineti kasutajatel).

Filmihinnad jäävad 1-2,2 euro vahele, tasuda saab pangaülekandega ja krediitkaardiga. Pärast tasumist saab filmi vaadata 48 tunni jooksul.

Projekti tutvustab lähemalt Vifi.ee juht Marek Reinaas.

Millal Vifi.ee sündis?

Vifi.ee puhul on tegemist ikka pika ja vaevarikka projektiga. Tehnilise platvormi loomine võttis pealt kahe aasta. Üheks kõige keerulisemaks teemaks oli see, et meie tehniline platvorm pidi vastama rahvusvaheliste filmistuudiote turvalisusnõuetele - teadagi, nende kõige suurem hirm on see, et filmide failid võivad kusagilt Eesti serverist jalutama minna ja välja ilmuda kusagil Hiina või Venemaa avarustes, millega jääb teenimata miljonite vaatajate väike panus.

Filmistuudiotega läbirääkimistele kulus üle pooleteise aasta ning see jätkub ka tulevikus. Läbirääkimiste tulemuseks on praeguseks pealt 200 linateose, mis meie veebilehe valikus olemas.

Aastas linastub meie kinodes umbes sama suurusjärk uusi filme, mistõttu arvame, et alustuseks peaks valik rahuldama ka kõige nõudlikumaid filmihuvilisi. Oluline on see, et igas kuus hakkab lisanduma valikusse kümmekond kõige värskemat linateost

Aga meie filmivalik hakkab jõuliselt laienema kohe, kui suuremate Hollywoodi filmistuudiote õigustepoliitika pisut leebemaks muutub.

(Pressiteatest: veebileht www.vifi.ee kuulub ettevõttele Vificom OÜ, mille loodud nõudevideo-platvormil töötab juba Soomes videolaenutusportaal Makuuni24.fi. Ettevõte planeerib analoogset teenust pakkuma hakata ka Lätis ja Leedus.)

Mille järgi sait nime sai – Vifi? Kõlab nagu WiFi.

Nimi on ilus ja lühike. Suured ABBA fännid võivad ju arvata, et nimi tuleneb kahest sõnast: video + film. Eks neil mingil määral ole ka õigus.

Kui palju Eestis seni üldse nõudevideot on pakutud?

Vifi.ee on esimene filmisait, mis seda internetipõhiselt teeb. Ligilähedast VOD- (video on demand) teenust pakub ka Elion, nemad jõuavad pealt saja tuhande pereni, meie veebilehel olevad filmid on kättesaadavad ligi neljasajas tuhandes majapidamises.

Kindlasti saab see olema suur harjumuste murdmine, et me ei olegi enam telekava külge aheldatud, vaid meelelahutuse tarbimise võimalused avarduvad märkimisväärselt.

Videolaenutuste sulgemine annab aga selge märgi, et sellised muudatused on paratamatus ja tulevikus saab internetist filmilaenutamine olema üks lõputult tavaline toiming nagu hambapesu.

Miks film on pärast maksmist saadaval ainult 48 tundi (mitte näiteks 96 vms)?

Statistika näitab, et üldjuhul vaatavad inimesed filmi ära esimeste tundide jooksul pärast selle valimist. 48 tundi on suhteliselt helde aeg.

Ma arvan, et selle aja jooksul saab kavalamad filmivaatajad oma meilile saadetud pileti ka oma sõpradele edasi saata, kes õnnelikku juhust tasuta filmi vaadata kasutada saavad.

Mis resolutsiooniga Vifi pakutavad filmid üldse on? 720p?

Meie tehniline lahendus kasutab nelja erinevat filmifailikvaliteeti - seega vastavalt kliendi internetiuühendusele valib meie platvorm välja selle faili, mis vastab kõige paremini netiühenduse kiirusele.

Seega erinevad inimesed võivad sama filmi näha erineva kvaliteediga - see ei sõltu enam meist, vaid internetiühenduse pakkujast.

Põhimõtteliselt, et filme vaadata, piisab ka ühemegasest ühendusest, aga pisut suuremad kiirused on abiks, et vaadata näiteks HD (kõrglahutusega) kvaliteedis.

Kas ja kuidas Vifi tiimi inimesed on üldsusele juba tuttavad?

Meid ühendab eelkõige see, et oleme suured filmisõbrad. Lisaks sellele leidub meie seltskonnas IT tausta, turundusteadmist, reklaamioskust ja üks diplomaat, kes kõlbab kõigeks.

Kasutaks siinkohal Jaroslav Hašeki sõnu: te tunnete meid veel alles heast küljest. Aga varsti saate ka halvast küljest tundma.

Kas tulevikus lisandub saidile ka eestikeelset infot, kuidas teie teenuseid mõnusamalt tarbida vms? Nt hetkel on ,,Filmi vaatamine läbi teleri" õpetus ainult inglise keeles.

Me teeme kõik endast oleneva, et inimestel oleks meie veebilehel käimine mugav ja arusaadav. Muuseas, kõikidest leiduvatest apsakatest oleks kena meile teada anda, siis jõuame need kiiremini ära parandada. Sealhulgas ka inglisekeelsed osad eestikeelseks teha. Ja need omakorda venekeelseks.

Mis filme võib valikusse oodata lähiajal, nt novembris?

Üldjuhul see rütm on selline, et filmid, mis kinos jooksevad, peaksid paari kuu pärast meie veebilehele jõudma.

Aga november on eriline kuu – ilmselt tuleb suur hulk aega PÖFFil kinosaalis veeta. Esialgne kokkulepe festivalikorraldajatega aga kõneleb sellest, et võib-olla jätkub PÖFFi festival hiljem meie veebilehel vifi.ee.

Muuseas, meie filmivalim saabki olema pisut rohkem väärtfilmide ja Euroopa kino poole kaldu.

NB! Vifi.ee saab olema esimene veebileht, kus filmid esilinastuvad samal ajal kui kinos. 26. oktoobril kell 21.15 toimub kinos Sõprus uue auhinnatud Itaalia mängufilmi "Kõik mendid on m*nnid" (A.C.A.B.: All Cops Are Bastards, alloleval pildil) esilinastus. Samal hetkel saab seda linateost juba vaadata ka vifi.ee'st. Sarnaseid ühiseid esilinastusi saab toimuma ka igakuiselt tulevikus.

Viitate pressiteates uuringule, mis näitavat, et tarbijad on hea meelega nõus maksma filmi vaatamise eest, kui hind on õige ja teenus piraatfilmidest kvaliteetsem ja mugavam. Kas see on firmasisene uuring või tutvumiseks kättesaadav kõigile huvilistele?

Uuring pole kahjuks avalikustamiseks mõeldud. Selle viis läbi Vificomi tellimusel ES Turu-uuringud. Eks mõned saladused peavad ka meile jääma.

Foto: filmist "AC.A.B." (Cattleya / Babe Film / Rai Cinema)