"Ärme loo interneti jaoks mingit keskset valitsust," ütles Cerf. Kui keegi rikub internetis teise õigusi või seadusi, siis tuleks need probleemid lahendada rahvusvahelise koostööga, mitte nii, et interneti üle valitseks mingi keskne organisatsioon.

Suur osa interneti tehniliselt haldamisest toimub sellises asutuses nagu ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), mille üks asutaja ja pikaaegne juht oli Cerf. "Praegu vaadatakse ICANN-i poole, kuna see on ainus koht, kus on mingi keskne juhtimine ja seega peaks see tegelema kogu interneti valitsemisega," rääkis Cerf.

"Mina ütlen, et jätame ICANN-i oma liistude juurde ja tegeleme suuremate küsimustega mujal. Ärme loo interneti jaoks mingit keskset valitsust," lisas ta.

Interneti neli tasandit

Cerfi sõnul on interneti valitsemine tegelikult jaotatud eri tasanditele. "Kõige madalamal on füüsiline tasand: juhtmed, raadiod, laserid, ruuterid jne," rääkis ta. "Järgmiseks tuleb loogiline tasand, mis aitab meil internetis orienteeruda: domeeninimede süsteem, IP-aadressid jne."

"Siis tuleb sisu tasand: mida me internetti üles riputame ja mida me ringi saadame. Viimaseks on nn sotsiaalne tasand: kuidas inimesed internetis käituvad. Kõigi eri tasandite valitsemine varieerub üsna drastiliselt," rääkis Cerf.

"Sellel sotsiaalsel tasandil näeme nii interneti kasutamist kui ka ärakasutamist: pettusi, pahavara jaotamist, spämmi ja õngevõtmisi, küberkiusamist, andmepüüki," kirjeldas Cerf. Tihti on kurjategija teises riigis kui ohver ja klassikalised seadusliku korra tagajad ei saa aidata. Sellisele olukorrale vastuseks ongi tema sõnul rahvusvaheline koostöö, näiteks nagu tegutseb Interpol.

Autoriõigused ei peaks olema ainult kahene valik "lubatud või keelatud"

Cerfi sõnul on interneti sisu tasandil sarnane olukord autoriõigustega. "Me võime küll vaielda autoriõiguste binaarse olemuse üle – et miski on kas avalikus kasutuses või rangelt autoriõigustega kaitstud. Mina sellele küll alla ei kirjuta, ma usun, et spekter on palju laiem nagu pakuvad näiteks Creative Commons’i litsentsid," toonitas Cerf.

Aga autoriõiguste puhul peaks õiguse omajal olema kontroll teose üle ja kui keegi neid varastab, siis peab seda peatama. Selleks on tema sõnul vaja just rahvusvahelist koostööd.

Cerf juhib koos president Toomas Hendrik Ilvesega ICANN-i komiteed, mis peaks aitama välja mõelda, mis on ICANN-i roll interneti valitsemises.