IE10 on üleeilsest peaaegu valmiskujul (Preview Version) saadaval ka Windows 7 kasutajatele. Kas see pakub konkurentsi Chrome'ile, mis on paljude tehnikafännide meelest nr 1 brauser arvutile, võttis nõuks testida ExtremeTech.

Testarvutiks oli sel hetkel värskeimate täienduste-parandustega Windows 7 all töötav iMac, millel 2,5 GHz Core i5 protsessor, 16 GB 1333 MHz DDR3 muutmälu ja 512 MB muutmäluga AMD Radeon HD 6750M graafikalahendus.

Testis osalesid IE 10, Chrome 23 ja võrdluseks veel IE 9. Brauserites lülitati kõikvõimalikud laiendused välja ning vahemälu tühjendati iga testi järel.

ExtremeTech tundis huvi eelkõige SunSpideri JavaScripti jõudluse, HTML 5 vastavuse ja leheküljelaadimise kiiruse vastu valitud veebisaitidel.

SunSpider 0.9.1 testis andis madalaima (= parima) skoori IE10, mis oli natuke jõudsam Chrome'ist, aga tublisti jõudsam IE9-st. Keerukate veebirakenduste ajastul on selline suur edasiminek Internet Exploreri kasutajaskonnale tähtis.

HTML5 pole veel arendajate poolt valmisstandardiks tunnistatud, aga sellega ühilduvuse kontrollimiseks on siiski variante.

Siin kasutatud The HTML 5 Test ei kontrolli teie brauseri oskust etteantud ülesandeid täita, vaid seda, kas see saab täitmisega üldse hakkama. Chrome on siin endiselt parim, IE10 jääb teiseks ja IE9 võrdluses tagasihoidliku skooriga viimaseks.

Laadimisaegade test toimus stopperi abil ja saitidega nagu Geek, PCMag ja ExtremeTech. Üldiselt võib öelda, et Chrome on kiireim, aga edumaa oli väike. Individuaalsed testid sama brauseriga on rohkem erinevad kui brauserite tulemuste erinevused.

Kasutajad ilmselt laadimisaegades erilist vahet ei tunneta, olgu neil ükspuha milline kolmest testibrauserist.

Kokkuvõtteks. IE9 kasutajatel tasub kindlasti ruttu võimekamale IE10-(Preview)le üle kolida. Chrome'i kasutajatel tasub MSi uut sirvikut proovida, aga põhjust senine valik hüljata pole.

Üldiselt on head aga kõik kolm, nii et brauserivalik toetub neil päevil pigem isiklikule maitsele kui sellele, et üks lahendus on teistest kõvasti etem.

Tore siiski, et IE on teistele järele jõudnud ja võib end nüüd julgelt moodsaks brauseriks nimetada.