Paraku standard väljaspool Mac-arvuteid massidesse ei jõudnud, kuigi sel oli kõvasti potentsiaali, eriti pärast seda, kui Intel paari aasta eest Thunderboltile ka USB-C külge pookis.

See samm ühendas kahe maailma parima ja lõi võimaluse süsteemideks, mis toetavad uusimat USB standardit ja pööratava otsikuga kaableid, aga ka Thunderbolt 3 ribalaiust (40 Gbit/s). Inteli standard on kaheksa korda kiirem kui USB 3.0 ja pakub neli korda rohkem ribalaiust kui HDMI.

Intel on korraga mõistnud, et nende liides ei taha siiski kuidagi masse vallutada, sestap tegid nad hiljuti selle toetamiseks kolm tähtsat sammu:

* Thunderbolt 3 muutub litsentsivabaks, mis muudab selle kasutuselevõtmise seadmetootjatele senisest magusamaks mõtteks

* Intel lisab liidese toe ka oma tulevastele keskprotsessoritele, millest võidavad ilmselt näiteks VR-süsteemid

* Thunderbolt 3 on alates 2018. aastast avatud standard, ehk siis teised firmad võivad selle jaoks oma kontrollereid luua, et ka näiteks AMD võiks liidese toe oma protsessoritele lisada

(Foto: tootja)

Miks Intel pole lisanud Thunderbolt 3 oma senistele kiipidele või keskprotsessoritele, on arusaamatu. Ilmselt on siin mängus olnud Apple'i karvane käsi.

Inteli uus strateegia tekitab taas lootust lähitulevikule, kus seadmete maailm liigub ühtselt USB-C ja kõigile sobiva ühe pordi kasutamise poole, mida saaks kasutada nii akulaadimiseks kui ka välisseadmete ühendamiseks.

Thunderbolt 3 tulevikule tuleks veelgi kasuks standardi avamine teistele ikka rutem kui järgmisel aastal, aga küllap diil Apple'iga ikkagi segab.