Telefoni eluiga lühendab pahatihti õnnetu kukkumine – selle rikub ära ämblikuvõrgu-kujuline mõra ekraanil. Tüütu, eks? Jaapani teadlased avastasid aga puht juhuslikult uue ekraanimaterjali, mis end pärast kukkumist ja purunemist ise parandada suudab, kirjutab The Guardian.

Kergest uut tüüpi polümeerist polyether-thioureas tehtud klaas saab toatemepratuuril enda praod ära kaotada, kui seda kokku pressida – klaasi ei pea kuumutama ega sulatama.

Tokyo ülikooli uuring, mille eestvedaja on professor Takuzo Aida, lubab, et iseparanevat klaasi saab hakata kasutama nutitelefonide ekraanide ja muude kergesti purunevate esemete valmistamisel.

„Kõrge mehaaniline robustsus ja parandamise võime on pigem teineteist välistavad,” kirjutavad uuringu autorid. Kuigi mõningaid paranevaid materjale on välja töötatud, on enamasti vaja kõrget temperatuuri, 120 kraadi või rohkem, et ainete sidemeid materjali parandamiseks ümber organiseerida. Uudne polümeer-klaas on aga „mehaaniliselt ülimalt robustne, kuid seda saab siiski mõranenud pinda kokku surudes parandada.”

Põnev avastus igatahes, aga tegelikult tehti see täiesti juhuslikult. Tokyo ülikooli tudeng Yu Yanagisawa üritas tegelikult uudsest materjalist liimi valmistada. Kuid kui ta polümeeri pinnale lõikas, märkas Yanagisawa, et lõikeääred üritavad taas ükteisega liituda, kui neid 30 sekundi jooksul 21 kraadi juures kokku pressida.

Edasine ekperimenteerimine näitas, et ennast ise parandanud materjal sai paari tunni jooksul tagasi oma esialgse kuju.

Võib öelda, et purunenud ekraan on nõrgenenud aku kõrval üks olulisemaid põhjuseid, miks inimesed oma nutiseadmed minema viskavad ja uue ostavad. „Ma loodan, et sellest iseparanevast klaasist saab uus keskkonnasõbralik materjal, mille tõttu ei visata enam katki läinud asju nii kergekäelisel ära,” sõnas Yanagisawa lootusrikkalt.