Tänamatu on see töö põhjusel, et pea kogu kasumi kraabib endale ainult üks ettevõte, nimelt Apple. Androidi leeris koorib omakorda valdava enamiku Samsung, aga neile langeb juba suures pildis tühine summa.

Huawei on siiski ambitsioonikas ja kuulutas novembris oma uusimat tipptelefoni Mate 9 esmatutvustades, et neil on kindel plaan juba paari aasta jooksul Apple'ist mööda kihutada ja Samsungi järel suuruselt teiseks telefonitootjaks kujuneda.

Jutt on muidugi suureline, aga Huawei julges seda väita oma värskemaid majandustulemusi uurides, millest selgub, et nad suutsid oma viimases majanduskvartalis olla kasumlikem Androidi telefonide tootja üldse. Samsung oli kukutatud!

See on muidugi ebaaus võrdlus, sest Samsung tegeles parajasti kulukaks paisunud Note 7 skandaaliga... aga Huawei jaoks meeldiv asjade käik.

Möödunud pühapäeval lõpes USA-s ka maailma suurim ja tähtsaim moodsa tehnika mess CES 2017, kus Huawei Consumer Business Groupi tegevjuht Richard Yu selgitas lähemalt firma strateegiat Apple'i edestamiseks.

Võlusõnaks osutus tehisintellekt ehk see, mille poole kogu tarkvara ha ja sellega koos muidugi ka nutiseadmete maailm viimasel ajal liigub.

Kasutajaga suhtlev, ise otsuseid tegev ja ka õpivõimeline tarkvara on tehnoloogiamaailmas hetkel uus mantra ja reaalne suund, kuhu valdkond reaalselt liigub.

Tänavune CES-mess oli tulvil näiteid, kuidas tehisintellekt hakkab juba tasapisi kõikvõimalikesse masinatesse jõudma.

Enamikel juhtudel tähendab see kõikvõimalikele seadmetele digiabilise lisamist, mis asustab tänavu isegi külmkapid, pliidid ja äratuskellad, mitte ainult nutiseadmed nagu viimase viie aasta jooksul.

Kuidas Huawei tehisintellekti-rongile hüppab. Esimene samm on juba välja kuulutatud. Firma uusim tipptelefon Mate 9 saab Amazoni loodud digiabilise Alexa, mis saabub tarkvaralise uuenduse teel ja esialgu ainult USA-s.

Aga see pole üksik eksperiment. Tehisintellekti tähtsusele ja tõeliselt intelligentse telefoni loomisele keskendus kogu Richard Yu avakõne Huawei pressiüritusel CES-i raames.

Amazoni kõrval teeb Huawei koostööd ka Google'iga. Mate 9 Pro ja Porsche Design Mate 9 (ehk siis Mate 9 luksuslikumad-kallimad variandid) saavad Google'i virtuaalse reaalsuse platvormi Daydream toe, mida ei paku veel ükski Huawei telefon. Asi jõustub alles millalgi tänavuse aasta jooksul, aga siiski.

Google’il on plaan pakkuda Huawei seadmetel ka Project Tangol põhinevat liitreaalsust. Vastava võimekusega telefoni lubab Huawei siiski alles tänavuse aasta lõpus või järgmise alguses.

Kas eelnev kõlas nagu tugev plaan Apple'i edestamiseks, et suuruselt teiseks telefonitootjaks tõusta? Forte meelest mitte. Aga Huawei on õhinas ja tehnoloogiafirmade jaoks on mõte tehisintellektist hetkel tõesti magus nagu mesi. CES 2017 oli selle elav tõestus.

Mis tegelikult tähtis on

Forte jaoks on palju põnevam CES-ilt saabunud uudis, et Huawei näitas magusat odavama otsa telefoni Honor 6x, mis pakub USA-s tutvumishinna 200 dollari eest vägagi magusat nutindust, mh esimese odava telefonina kahe objektiiviga põhikaamerat.

Eestis ilmselt 250-300 eurot maksma hakkav 6x on igati eeskujulik pill:

* 5,5-tolline 1080p ekraan (IPS LCD)

* Android 6, tulevikus uuendatav 7-le

* HiSilicon Kirin 655 kaheksatuumaline kiip

* loeb kuni 256 GB microSD mälukaarte

* 3 GB töömälu ja 32 GB andmeruumi / saadaval ka variandis 4 ja 64

* põhikaamera kahe 12 MP objektiiviga, neid toetab 2 MP sügavussensor, faasituvastus-autofookus, LED-välk, 1/2,9" sensor, 1,25 µm pikslid, HDR, panoraam, näotuvastus

* esikaamera 8 MP

* wifi 802.11n, Bluetooth 4.1, GPS, microUSB 2.0

* 3340 mAh mitte-eemaldatav aku

Huawei 2016. a telefonidest olen isiklikult testimise eesmärgil näppinud ainult Honor 8, aga see jõudis aasta lõikes kindlasti mu kolme lemmiku telefoni hulka. Seega on 6x-i suhtes ootused pigem kõrged.

Honor 8 jõudis ka Eesti tehnoloogiaajakirjanike 2016. a parima telefoni valimisel viie finalisti hulka.