PCMag kirjutab, et ZTE läkitas USA kaubandusembargo all olevasse Põhja-Koreasse 283 saadetist varustusega (sealhulgas serverid ja ruuterid). USA valitsus ütleb, et ZTE amenikud valetasid neile korduvalt ja eksitasid viis aastat kestnud uurimise jooksul (aastal 2012 said ameeriklased haisu ninna ja hakkasid asja uurima) föderaaljuurdlust korduvalt. Lõpuks jõudis ameeriklaste kätte aga ühe ZTE juristi sülearvuti, millest leiti dokumente, mis ettevõtte tehingud paljastasid.

Põhja-Korea polnud ainus: aastast 2010 kuni aastani 2016 hiilis ZTE ka USA kehtestatud Iraani-vastasest embargost mööda. Hiinlased müüsid Iraanile USAs valmistatud riistvara ja tarkvara, et sealset telekommunikatsioonitaristut parendada.

Wilbur Ross.
"Sellised mängud on läbi," ütles miljardärist investor ja USA kaubandusminister Wilbur Ross. "Need, kes meie sanktsioonide ja ekspordikontrolliseaduste üle irvitavad, ei pääse karistuseta - vastupidi, neid tabavad kõige karmimad tagajärjed."

Ja nii ongi ZTEle määratud esmase trahvi suuruseks 892 miljonit, millele võib järgneda veel 300 miljoni suurune trahv.

ZTE võttis süü omaks ja on juba teatanud, et nad maksavad ka trahvi ära. Juhatuse esimees Zhao Xianming lausus, et ettevõte võtab tehtud vead omaks, vastutab nende eest ja on pühendunud sellele, et firmas toimuksid positiivsed muudatused. ZTE lisas, et ettevõte on juhtkonna koosseisu välja vahetanud alates ajast, mil embargot rikuti

Nüüd, mil ZTEga on kõik selge, jätkab kaubandusministeerium sarnase uuringuga Huawei, maailma suurima telekommunikatsioonifirma asjus. Eelmisel aastal nõudis USA Huaweilt, et nood annaksid üle kõik dokumendid, mis võiksid puudutada USA seadmete edasimüüki Iraani, Põhja-Koreasse, Sudaani, Süürasse ja Kuubale. Nende juurdluste tulemus ei ole veel teada.

ZTE Axon mullu Barcelona mobiilimessil.
ZTE üks paremini tuntud tooteid on Axoni nutitelefon (pildil), mida on üldiselt oma üsna tagasihoidlikku hinnaklassi kuulumisest hoolimata väga võimekaks peetud.