Eestlased on muutunud üsna nutilembeliseks rahvaks – uueks telefoniks valitakse enamjaolt üsna võimas nutitelefon, kodus laual seisab ka tahvelarvuti ning kindlasti on kõigil olemas vähemalt üks süle- või lauaarvuti, kirjutab Digitark.ee.

Siiski, võrreldes hiinlaste nutiseadmete kasutusharjumuste ja võimalustega on meil Eestis veel tükk maad arenemisruumi.

Edu võti peitub ligi 650 miljonis internetikasutajas, kes oma igapäevaseid asjaajamisi toimetavad just nutitelefonitsi. See loob omakorda suurepärase pinnase uute ideede proovimiseks, kuna selliselt hulgalt kasutajatelt tulev tagasiside peegeldab väga täpselt kasutajate üldiseid eelistusi.

Kohalikud ettevõtted nagu näiteks Tencent ja Alibaba võitlevad kasutajate lojaalsuse nimel paljudes erinevates valdkondades nagu suhtlusteenused, internetikaubandus, kuid ka toidu kojutoomine.

Suhtlusrakendused on kui operatsioonisüsteemid

Enamik meist kasutab omavaheliseks suhtlemiseks rakendusi nagu Hangouts (Google) või Messenger (Facebook), kuid Hiina kasutajatele on suhtlusrakendus palju rohkemaks kui pelgalt omavaheliseks jutustamiseks.

Rakendus nagu WeChat sisaldab endas sõna otseses mõttes miljoneid teisi rakendusi, mis võimaldavad kasutajal osta kinopileteid, tellida taksot, maksta toidu eest jms.

Telefon rahakoti asemel

Väga paljud hiinlased maksavad oma kaupade ja teenuste eest juba läbi WeChati rakenduse. Selleks ühendatakse rakendusega oma pangakonto ning kuna miljonid kaupmehed on keskkonnaga liitunud, pole maksmiseks tarvis teha muud, kui avada kaupmehe konto ning sellele ülekanne sooritada.

Meie mõistes oleks samaväärne teenus Facebook Messenger, kui sellega saaks poes oma toidukoti eest maksta.

WeChati suur konkurent sealsel turul on Alipay, mille kaudu saab sõpradele ülekandeid teha, arveid maksta ja isegi korteri eest üüri tasuda.

Uus telefon kohe kätte

Kuna telefonide hinnad on Hiinas väga soodsad, ei oodata uue telefoni soetamiseks seni, kuni vana hakkab katki minema või kuni siduv leping läbi saab.

Telefonid nagu Xiaomi Mi Note on poole soodsama hinnasildi juures riistvara poolest võrreldavad näiteks iPhone 6-ga, mille kasutajad oma telefoni samuti igal aastal uuema mudeli vastu ümber vahetavad.

Operatsioonisüsteemid muutuvad järjest paremaks

Mujal maailmas peavad telefonitootjad oma tarkvarauuendused kõigepealt saatma kohalikele operaatoritele, mistõttu nende väljalaskmise aeg kasutajatele pikeneb.

Hiina telefonitootja Xiaomi on suutnud sellest takistusest mööda minna ning laseb oma seadmete testijatele uuendusi välja lausa iganädalaselt; tavakasutajad saavad uuendusi igakuiselt.

Tootja võtab kuulda ka kasutajate endi ettepanekuid ning ideid tarkvara muutmiseks.

Televisiooni tarbitakse telefonidest

Teleteenuste tarbimiseks on hiinlased välja mõelnud erinevaid ärimudeleid, mis võimaldaksid kasutajatel tasuta striimida ka selliseid hittseriaale nagu näiteks “Troonide mäng”.

Teenused nagu Youku Tudou ja iQiyi maksavad autoriõiguste omanikele reklaamimüügist teenitud tulu ning kasutajad, kes tarbivad sama teenuse tasulist versiooni, saavad filme ja seriaale vaadata reklaamivabalt.