Politseinikel on Hiinas praegu tööd palju, kuna 17. veebruaril saabub hiinlaste kalendri uus aasta. Sellega seoses liigub riigis alati väga palju rahvast, sest kõik soovivad uueks aastaks koju minna. Hiina uusaastaga seotud rahvamasside liikumist on nimetatud ka suurimaks tänapäevaseks massimigratsiooniks - rongides on seisukohad juba nädalaid ette välja müüdud ja nii edasi.

Politsei teatas, et päikeseprillide abiga on juba tabatud seitse kahtlusalust, keda seostatakse "märkimisväärsete" kuritegudega. Samuti on tabatud 26 inimest, kes reisisid võltsitud isikuandmetega.

Targad päikeseprillid pole sugugi esimene samm elanike teravamal monitoorimisel: viimastel aastatel on Hiina päris palju erinevatesse jälgimissüsteemidesse investeerinud. Ennustatakse, et aastaks 2020 on riigis üle 600 miljoni töötava jälgimiskaamera ning Hiina idufirmad on neile pidevalt lisafunktsioone arendamas, näiteks suudavad need inimesi kõnnaku järgi ära tunda.

The Wall Street Journal teatab, et päikseprillide loojaks on Pekingi ettevõte LLVision. LLVisioni juht Wu Fei ütles, et prillide eelis kaamersüsteemide ees on peamiselt see, et kaamera pilt on udune ja selleks ajaks, kui seda mõne kahtlusaluse peale fokusseerima hakatakse, võib inimene juba vabalt kaadrist kadunud olla. Tarkade prillidega saab politseinik vaadata, kuhu soovib ja saada tehisintellektiga varustatud prillisüsteemilt kohe täpset tagasisidet ning seejärel otsustada, mida edasi teha.

Politseiprillid on võimelised 10 000 kahtlusalusest koosneva andmebaasi läbi kammima vaid 100 millisekundiga. Tõsi, firma hoiatab, et "keskkonnamüra" võib nende täpsust tegelikus elus siiski pisut piirata.