Tulemused põhinevad selle aasta teise kvartali müügiandmetel - kui Huawei saatis välja 54,2 miljonit seadet ning teatas 40,9 protsendilisest aastasest müügikasvust, siis Apple müüs umbes 41,3 miljonit seadet ning nende kasvuprotsent oli vaid pisikene 0,7 protsenti.

IDC andmetel kuulub nüüd Huaweile 15,8 protsenti turust, Apple'ile aga 12,1. IHS Markiti analüütikud ütlesid, et Huawei edu on põhjustanud tugevate lipulaevade välja töötamine - näiteks P20 Pro telefon on nii Euroopas kui ka Põhja-Ameerikas väga populaarne ning äratanud palju tähelepanu. Samas on Huaweil ka tugevad odavtelefonid ja arvestatav keskklass, see võimaldab firmal Samsungiga edukalt konkureerida.

Ka Canalys arvas, et edu põhjus on suuresti P20 mudeliseeria edu, kuid lisas omaltpoolt, et oluline osa on ka Huawei alabrändil Honor. Selles kvartalis müüdi Hiinast väljaspool neli miljonit Honori seadet, mis on 150 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Kõige selle taustaks tasub meelde tuletada, et Huaweil ei õnnestunud USA turul suurte teenusepakkujatega magusaid diile teha ning algselt AT&T-ga sõlmitud partnerleping katkestati. Erinevate väljaannete hinnangul on diili katkestamise taga USA poliitikute karvane käsi.

Sellest annab aimu ka see, et hiljuti hoiatasid USA julgeolekuteenistused ameeriklasi Huawei seadmete ostmise eest ning ütlesid, et seadmete ostmisel riskitakse oma andmete lekkimisega Hiina keskvalitsusele. Firma ise aga sellest mingisugust probleemi teinud ei ole ja vastusanktsioone ei rakenda ning ostab siiani USAst oma seadmetele kiipe.

Edetabelit juhib siiani Samsung, kelle turuosa on 20,9 protsenti. Kvartalis müüdi 71,5 miljonit seadet, mis on 10,4 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Analüütikute hinnangul võib Apple juba varsti teisele kohale tagasi ronida, sest firma peaks lähiajal välja tulema uute iPhone'i mudelitega. Sarnast liikumistrendi on märgatud ka varasemate Apple'i tooteesitluste eel, kuid nüüd langes Apple lihtsalt madalamale kohale.

IDC andmetel langes telefonide kogumüük võrreldes eelmise aastaga 1,8 protsenti.