Selle kohta oleme juba ammu lugeda saanud, et sensori petmiseks vajalikud näpujäljed võib puuteekraanilt suhteliselt kergesti kokku koguda.

Hiljuti aga selgus, et osav häkker vajab tegelikult ainult võimalust oma sihtmärgiks olevat isikut pildistada. Ehk siis... kaamerat ja natuke õnne.

Euroopa suurima häkkeriühenduse Chaos Computer Club esindaja Jan Krissler demonstreeris nende igaaastasel suurüritusel, kuidas ta hankis üsna kerge vaevaga Saksamaa kaitseministri Ursula von der Leyeni sõrmejäljed.

Krissler kasutas oma sõnul selleks tavalist kaamerat, millega ta ministri käest pildi klõpsis, et seda hiljem tarkvaraga töödelda – antud juhul täiesti tavalise müügiloleva programmiga VeriFinger.

Nagu arvata, on näpujälgede kindlakstegemiseks vajalikku fotot kergem klõpsida eelkõige avalikkuses rahva poole lehvitavate kuulsuste puhul, kelle hulka von der Leyen kindlasti kuulub. Aga teoreetiliselt on see võimalik muidugi ükstapuha kelle puhul.

Ja kui me arvame, et meilt pole ju midagi varastada, võib olukord ruttu muutuda, kui näiteks "mu naljaviluks tehtud mobiiliäpi-firma" ootamatult hiti toodab ning asjaosalised rikkaks teeb...

Oht võib olla tavainimese seisukohast endiselt madal, aga fakt on see, et sõrmejäljesensorid lisatakse lähitulevikus aina suuremasse hulka eri seadmetesse.