Samuti toetasid saadikud ettepanekut kaotada rändlustasud mobiiltelefoni kasutamise eest teistes ELi riikides alates tuleva aasta 15. detsembrist, vahendab Kahvel.ee.

Saadikud soovivad, et internetiühenduse teenuse pakkujatel ei oleks võimalik toetada teatud teenuseid ja pärssida teisi teenuseid.

Näiteks on Euroopa elektroonilise side reguleerivate asutuste ameti (BEREC) andmetel mitmed internetiühenduse teenuse ettevõtted blokeerinud või piiranud internetipõhiseid teenuseid nagu näiteks Skype.

Internetipakkujatel oleks siiski võimalik pakkuda kõrgema kvaliteediga eriteenuseid nagu näiteks videoteenuseid ja pilvrakendusi, aga ainult juhul, kui eriteenused ei kahjusta internetiühenduse teenuste kättesaadavust või kvaliteeti.

Saadikud lühendasid ka Euroopa Komisjoni välja pakutud nimekirja erijuhtudest, mida teenusepakkujatel oleks võimalik kasutada, andmeedastuse haldamise meetmeid, et piirata või blokeerida internetiühendust.

Sellisteks juhtudeks on kohtuotsuse rakendamine, võrgu, selle kaudu osutatavate teenuste ja lõppkasutajate lõppseadmete terviklikkus ja turvalisuse säilitamine, võrgu ajutise või erakorralise ülekoormuse leevendamine.

Andmeedastuse haldamise meetmete rakendamisel tuleb käsitleda ühtmoodi samaväärset liiki andmeedastust ja "meetmeid ei kohaldata kauem, kui on vajalik."

Saadikud rõhutasid, et internetiühenduse teenust tuleb pakkuda kooskõlas võrgu neutraalsuse põhimõttega, mille alusel kogu interneti andmeliiklust koheldakse võrdselt ilma diskrimineerimata, piiramata või segamata.

Eelnõu kohaselt keelustataks ELis jaemüügitasandi rändlustasud (telefonikõnede, SMSide ja mobiilinterneti eest) 2015. aasta 15. detsembrist.

Samas, kui esineb rändlusteenuste kuritarvitamist, võib erandkorras kehtestada piirmääraga rändlustasud.

Saadikud kinnitasid hääletusega esimese lugemise seisukoha, tagamaks, et mais valitav uus parlamendi koosseis saaks jätkata tööd eelnõuga sealt, kust praegune koosseis tööga lõpetab.