Justiitsministeeriumi sõnul on kokkulepe ühiskonna jaoks niivõrd oluline ja USA valitsus ei soovi, et mingid pisivead võiksid halvata selle pakutavad võimalused, vahendab Wall Street Journal.

Valitsuse juristide sõnul on lepingus selle praegusel kujul hulga küsitavusi, mis puudutavad  monopolidevastast seadust, autoriõigusi ja ühiskondlikke huvisid. Justiitsministeeriumi sõnul peaks leping paremini kaitsma hetkel mitte teada olevaid autoriõiguste omanikke ja peaks kaitsma paremini välismaiseid autoreid ning kirjastajaid.

Vaatamata kriitikale leiab ministeerium, et lepingul on potentsiaali puhuda elu sisse miljonitele  raamatutele, mis täna ei ole avalikusele kättesaadavad.

Google, Authors Guild ja Association of American Publishers kinnitasid ühises avalduses, et ministeeriumi juriidiline analüüs andis kokkuleppele kõrge hinnangu.

Lepingu osapooled lubasid kokkuleppesse parandused sisse viia.

Kokkuleppe kohaselt maksab Google USA kirjanikele ja kirjastajate ühendustele 125 miljonit dollarit. Selle eest saab internetihiid omale õiguse luua digitaalne register, kuhu autorid ja kirjastajad saavad oma teoseid üles riputada ning saavad iga korra eest tasutud kui nende raamatuid internetis vaadatakse.

Konkurendid eesotsas Amazoni ja Microsoftiga leiavad, et leping annab Google'ile monopoolse võimu autoriõigustega kaetud raamatute üle ja muudab ülejäänud üritajatele digitaalsete raamatute turul tegutsemise mõttetuks.

Google koos oma pooldajatega väidab, et kokkulepe tagab lugevatele inimestele seninägematu ligipääsu digitaalsetele raamtutele ja avab autorite ning kirjastajate jaoks uued tuluallikad.