Saksmaal Kölnis toimub hetkel videomängumess Gamescom 2018, kus nVidia oma uue "elaja" avalikkuse ette tõigi. Eks mängud olegi krüptoraha kaevandamise ja graafikatöötluse kõrval peamised tegevused, milleks võimsat kaarti vaja.

RTX 2080 Ti kasutab 11 GB töömälu ja 352-bitist mälusiini nagu senine juht GTX 1080 Ti, aga uuemat GDDR6 standardi mälu, mis annab selle ribalaiuseks 616 Gbit/s. Nii kiiret nVidia kaarti pole seni olnudki.

Nagu 2016. a ilmunud lipulaeva GTX 1080 puhul, on kaardi eesmärk pakkuda parimat jõudlust 4K HDR videomängunduses, sh püsiva kaadrisagedusega 60 fps.

RTX 2080 Ti uuenduste seas on ka tehnoloogiad nagu reaalajas ray tracing ja tehisintellekti kasutamine, et ruumilised objektid vähem graafikaprotsessorit kurnates üle siluda (mõlema jaoks on kaardil eraldi tuum). Kasu tõuseb uuendustest muidugi siis, kui mängud neid lahendusi reaalselt toetama hakkavad.

Esitlusel selgus ka esimene ports mänge, mis nimelt RTX 2080 Ti jaoks optimeeritud on ja selle jõudlusest rohkem välja võtavad: Final Fantaxy XV, Battlefield V, PlayerUnknown's Battlegrounds, Shadow of the Tomb Raider.

Kindel on veel see, et RTX 2080 Ti ja teised Turing-tehnoloogial valminud graafikakaardid on esimeste hulgas, mis suudavad 8K videot töödelda.

Ilmub 20. septembril. Tippjõudlus ei tule muidugi odavalt: USA-s 1199 dollarit, nii et Euroopas tuleb ilmselt sama palju maksta eurodes, kui mitte rohkemgi.

Kes tahab natuke kokku hoida, võib haara 999dollarilise standardmudeli või üldse midagi uut ja odavamat RTX-seeriast. Või siis lihtsalt GTX 1080 Ti, mille hinnad ilmselt langema hakkavad.

Hinnavaatlus.ee näitab, et GTX 1080 Ti kaardi saab Eesti edasimüüjatelt hetkel alates 780 eurost. See oleneb ka konkreetsest tootjast muidugi.