Suur GPU- ehk graafikaprotsessorite tootja nVidia tootis igati väärt kiibi GeForce GTX 960, mis pürgib uueks tipuks keskklassi kaartide sees.

See põhineb Maxwelli arhitektuuril, mis parandab seniseid teste uskudes jõudluse-energiakulu suhet eelmise põlvkonna tulemusega võrreldes kuni kaks korda.

See tähendab, et jõudlus kasvaks märgatavalt igas energiakulu-klassis, või samad tulemused sünniksid palju väiksema energiakulu ja jahutuse korral.

GTX 960 kuulub nVidia varasemate 560, 660 ja 760 moel graafikakaartide soliidsesse keskklassi, mida iseloomustab hinnavahemik 199-250 dollarit (paljud ostavad neid veebis, seetõttu mainin just USA raha). See on hea segment, kus hinna-jõudluse suhe on tänapäevaste arvutimängude vajadusi arvestades igati korralik.

Esimesed iseseisvad testid juba kinnitavad ülalmainitud kahekordse kasvu väidet tootja poolt. 60 kaadrit sekundis on keskklassis nüüd kindlamalt jala maha pannud, nagu mängumaanide žargoonis öelda võib.

See tähendab reaalses elus, et kuigi arvutimängurid peavad normaalseks täis-HD pilti, mis jookseb 30 kaadrit sekundis, võib mõistliku hinnaga saada nüüd sama ka 60 k/s. Ekraanipilt muutub palju sujuvamaks ka lakke kruvitud graafikasätete puhul. Edasiminek!

GTX 960 toetab ka ekraanivirvendusi vähendavat lahendust GSync kuni 144 kaadrit sekundis, kui sul muidugi vastava võimekusega monitor on.

Lisaks toetab kiip nVidia lahendust MFAA (multi-frame anti-aliasing), mis annab AA tavapärased hüved jõudlust kaotamata. Esitlusel tehtud katsel jooksis Far Cry 3 muidu 43 kaadrit sekundis, aga 4x MFAA tõstis selle hoobilt 53-le!

nVidia esindajad on maininud, et keskklassi-tippkiibi turuletoomiseks on motivatsiooni tänu hulgale World of Tanksi, League of Legendsi ja Dota 2 taoliste mängude fännidele.

Selline lõbuvara näeb juba GTX 960 toel hea välja, kuigi graafikakaart maksab ainult 200 dollarit (Eestist ostes vahest siis 200 eurot). Pole vaja maksta 400 või rohkem eurot!

GTX 960 taktsagedus on 1,1 GHz, aga tootja andmetel on seda korralikku jahutust kasutades kerge 1,5 GHz piirile viia. Ja kaart vajab tänu Maxwelli arhitektuurile ainult kuue jalaga (pin) energiakonnektorit, nii et on meeldivalt vähenõudlik.