Tallinn on Euroopa pealinnadest üks esimesi, kus saab ühistranspordis pangakaardiga viipemakseid teha. Uus lahendus sündis Ridango, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Nets Estonia, Tallinna Transpordiameti, LHV ning Mastercardi koostöös.

Viipemaksed jõuavad kõikidesse Tallinna trammidesse, bussidesse ja trollidesse hiljemalt novembriks, kui sõidukite piletimüügiseadmete tarkvara on uuendatud ning vajalikud seadistused kontaktivaba pangakaardi kasutuselevõtuks tehtud.

Ridango tegevjuhi Erki Lipre kinnitusel on viipemaksete arendus ja juurutamine olnud aeganõudev, väga huvitav ning õpetlik protsess, mis sai alguse 2014. aastal, kui Ridango osales Mastercard Start Path programmis Iirimaal Dublinis. “See ja sellele järgnenud pikaajaline koostöö Mastercardiga andis hea ülevaate kontaktivabade pangamaksete sooritamisest ühistranspordis. Tulemuseks Ridango, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, linnade esindajate, pankade ja teiste partnerite ühise jõupingutusena välja töötatud kontaktivabade pangakaartide toimimise spetsifikatsioon Eesti ühistranspordis ning seejärel ka Ridango meeskonna pikaajaline arendus uue süsteemi turule toomiseks,” rääkis Erki Lipre.

LHV Panga juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul on uue maksevõimaluse puhul tegemist innovaatilise lahendusega. „Uuendusliku pangana soovime nii ise kui ka partnerite kaudu uute ja mugavate makselahenduste arendamisel kaasa lüüa. Kui makseid saab teha lihtsalt, muudab see inimeste elu mugavamaks. Koostöös Ridangoga loodud transpordimakse on sellest hea näide, kuivõrd lahenduse uuenduslikkust on juba tunnustanud ka kaardiorganisatsioon Mastercard,“ kommenteeris Erki Kilu.

Tänu uuendusele pole Tallinna juhureisijatel ühistranspordi kasutamiseks enam vaja osta juhilt piletit ega omada Ühiskaarti. Pangakaardiga saab esialgu viipemakseid teha sõiduki esiukse juures paiknevas validaatoris, reisija tunneb viipemakse võimaluse ära seadmele lisatud kleebise järgi.

Ridango tänab koostöö eest Mastercard’i, LHV’d, Nets Estoniat, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning muidugi Tallinna Transpordiametit ja Tallinna linna, kelle suund innovatsioonile aitab reisijaile pakkuda järjest mugavamaid piletiostu viise.