Mis sellest tohutust kuhjast juba ette silma paistab, võtame järgnevas artiklisarjas kokku. Asuge juba raha koguma, tehnikahuvilised! Esimene osa keskendub tahvelarvutitele.

Äsjalõpenud aasta oli tahvelarvutite vallas igati tähelepanuväärne.

Seni turgu valitsevalt Apple'ilt ilmus üllatusena koguni kolm uut mudelit (iPad 3, 4 ja mini).

Mängu astus Google, koguni kahe paljulubava tahvliga (Nexus 7 ja 10). Mõlemad on saanud sooja vastuvõtu osaliseks.

Tähelepanu kogus ka Microsoft - nii kahe värske platvormiga tahvlitootjatele kasutamiseks (Windows 8 ja RT) kui ka kõlakatega, et nad sepistavad isegi kolmandat platvormi (Blue).

Ja unustada ei maksa vana head Androidi, millega tahvlid on aeglaselt, aga kindlalt saavutanud suure turuosa.

Mis edasi?

Google

Ennustame, et Google toob välja 1-2 uut Nexus-tahvlit.

Uus tahvlipere ei vaja veel värskendust (Nexus 10 ilmus alles paari kuu eest), aga Google soovib sellele siiski peagi järelkasvu näha. Kas või Android 5.0 tõttu, mille ilmumine ei saa olla enam mägede taga.

Värskenduse saavad ilmselt nii Nexus 7 kui ka 10 (viimane hakkab suhtlema LTE võrgus - või vähemalt 3G).

Tore oleks näha ka microSD kaartide tuge, aga see ei kuulu seninähtu põhjal otsustades Google'i prioriteetide hulka.

Apple

pakub välja iPad 5 ja iPad mini 2

Seda ennustust on kerge teha, kuna Apple on väljastanud uue iPadi igal aastal alates seeria sünnist (2012. a koguni kolm).

Millega iPad 5 võiks üldse tahvlifänne meelitada? Taas kahanev kaal ja piht, aga samas iPad 4ga võrreldav jõud. Kes ei raatsinud iPad 4 osta, saavad nüüd oma raha ikkagi Apple'i kontole kanda.

iPad mini 2 kohta on netikuulukad samuti ju liikvel. Kuna esimese mini ainus tõeline miinus on Retina ekraani puudumine, on see mini 2 tarbeks ilmselt juba ootel.

Windowsi tahvlid

valmistuvad turul kanda kinnitama (või vähemalt jalga ukse vahele saama) massiga lüües.

Windows on tahvelarvutite vallas alles verivärske platvorm, nii et 2013. a ilmub selliseid ilmselt suur kogus.

Teada on näiteks juba Lenovo ThinkPad 2 ja Acer Iconia W700, aga enamus uustulijatest jõuab avalikkuse ette ilmselt peagi algaval tehnikamessil CES 2013. Microsoft hoiab isiklikud välgatused aga pigem aasta teiseks pooleks, oma Build 2013 üritusele.

Teised tootjad

rõhuvad ilmselt odavatele Androididele - milleks suurte poistega võidelda, kui allajäämine oleks siin kindel. Amazon julgeb aga välja tuua 3. põlvkonna Kindle Fire'i.

Kokkuvõttes

Apple'i, vähemal määral Google'i ja Microsofti tahvlialased pressiüritused koguvad endiselt palju tähelepanu.

Kuna tõeline töö käib siiski endiselt laua- ja sülearvutite vahendusel, hakkab üldsus pidevast tahvlijutust samas pisut väsima. 2013. aasta jooksul jõuab avalikkuse ette 1-2 tahvlit, mis tõesti elevust tekitavad.

Samas neid ostetakse sama jõudsalt kui seni - paljudel naistel ja lastel ju veel pole, keda võib näha seni usinaimate tahvlikasutajatena.

Rohkem eelistatakse tõenäoliselt esiteks väiksemaid (7tollise ekraaniga) ja odavamaid seadmeid, mille tehniline võimekus on kiiresti kasvamas. iPadid ja Surface on ju nii kallid!