Aga kuigi firma on tuntud suutlikkuse poolest nii seest kui ka välimuselt väärt nutiseadmeid toota, jääb nutikellade üks põhiprobleeme kuuldavasti lahendamata ka Apple'i inseneride poolt. Vähemalt esimeses Watchis.

Nutikelladel on õigupoolest kaks põhiprobleemi. Üks on eksistentsiaalne – tavalised nutiseadmed on paremad – aga selle võib subjektiivseks nimetada ja hetkel kõrvale jätta.

Teine on aga objektiivne: reeglina peavad akud ühe laadimiskorraga vastu isegi vähem kui telefonid ja tahvlid, mida niigi paljude meelest tüütult tihti laadima peab.

Apple'i kaua ja põnevusega oodatud nutikellast on loodetud Messiast, mis selle nutiseadme tüübi tõesti populaarseks muudab. Vastavad turuuuringud pole sellele just kristallselget kinnitust andnud, aga nüüd on tekkinud hoopis teine probleem: ka Watchil olla pigem nõrguke aku.

See väide on hetkel ametliku kinnituseta, aga tundub vägagi usutav isegi ilma tehnilisi üksikasju teadmata.

Milles probleem?

Nutikellade akuhäda levinud põhjendus on midagi stiilis, et tehnoloogia pole hea ekraani ja võimsa protsessori toetamiseks küllalt arenenud ja lihtsalt tuleks oodata.

Minule meeldivad julged hüpoteesid ja mina usun, et tootjad ei tunne tegelikult vajadust kauemkestvate akude väljaarendamiseks või lisamiseks pingutada,

Kuna keegi pole tõestanud, et nutikelli saab ka suurtes kogustes müüa, ei taha keegi selle arvelt lisaks kulutada. Ja miks peaks Apple oma Watchiga esimene olema, kui võib loota, et Apple'i brändi tugevus üksi toodet konkurentidest paremini müüa aitab.

Pole ime, kui esimese tõeliselt hea akukestvusega nutikella toob müügile pooltundmatu väiketootja või hoopis mõni suurem firma Aasiast, kes lääne turgudel tundmatu. Ja see äratab kiiresti ellu nutinduse suurimad nimed, kes äkitselt leiavad võimaluse akuprobleemi siiski mahendada.

Watchi tehnilised näitajad

Kuuldavasti on Apple'i Watchi trumbid välimuse kõrval sujuv ekraanipilt (60 Hz värskendussagedus) ja korralik jõudlus.

Protsessor olla võrreldav Apple A5 omaga, mis annaks sellele teoreetiliselt lausa keskklassi nutitelefoni rammu. Ja opsüsteem olla iOS-i nuditud variant SkiHill.

Saidi 9to5Mac allikad väidavad aga, et akukestvus on lihtsalt nõrk: 2,5 kuni 3,5 äppe kasutades, 2-3 päeva ooterežiimil. Ja kui paned selle vaid lihtsalt animeeritud digikella kuvama, tühjeneb aku umbes kolme tunniga.

Epiloog

[HILJEM LISATUD] Kes tahab, see saab: ASUSi tippjuht Jonney Shih teatab, et tahab firma tulevasele nutikellale seitse ööpäeva kestvat akut. Selle peaks saavutama lihtsamaid opsüsteemi ja kiipi kasutades. Mi kõlab nagu ASUS kavatseb Android Wearist loobuma, mille üle firmal eriti kontrolli pole.

ZenWatch muide alles ilmus, aga ASUS plaanib aasta kolmandaks veerandiks juba jätkumudelit.

Ülaloleval fotol: Apple'i tippjuht Tim Cook tutvustab 2014. a septembris Apple Watchi.