Kallid nutitelefonid pakuvad odavamatega võrreldes muidugi rohkem võimalusi, kiiremat tööd ja kvaliteetsemaid juppe - nii et neil on omad eelised, kui saad seda endale lubada.

Odavamad nutitelefonid on kõigest mõne aasta jooksul siiski palju etemaks muutunud. Veel 2011. aastal oli tavaline, et odavale seadmele valmistasid lihtsadki tegevused pingutusi (nt brauseri sisu üles-alla kerimine). Ka olid nii ekraanid kui ka kaamerad viletsad ning äppidele ja kõigele muule leidus vähe andmeruumi.

Kuna enamus odavtelefonidest jooksutasid ja jooksutavad tänagi Androidi, pidi pahatihti ka arvestama, et uusima opsüsteemi-väljalaske asemel pidi kasutama mõnd vanemat.

Kogu kirjeldatud seis on vahepeal oluliselt muutunud, sest paljud ei saa või nõustu kulukaid nutitelefone soetama ja nii Microsoft kui ka Google märkasid, et odavamal segmendil on palju potentsiaali.

See tähendab, et nad otsustasid ka edu nimel pingutada, ja ära tasus see mõlemale. (Microsofti Windows Phone'i opsüsteemiga) seadmetest edukaimad on odavamad Lumia telefonid ja ka odavad Androidid lähevad hästi kaubaks. Eriti loodetavasti need, mis jooksutavad väljalaset 4.4, mis on loodud just odavseadmeid silmas pidades – optimeeritud vähem ressursse "õgima".

Google'il on plaan siin isegi rohkem pingutada: ettevõte tutvustas eriti odavatele telefonidele mõeldud opsüsteemi Android One, millega seadmed on suunatud peamiselt arengumaade asukatele.

Kuna esimesed One'i-telefonid jõudsid alles septembris avalikkuse ette ja sedagi ainult Indias, ei oska veel kommenteerida, kui head asja umbes 80 euro eest oodata.

Tehnilised näitajad on neil aga umbes sellised: 4,5-tolline ekraan, 1 GB muutmälu, 5- ja 2-megapikslised kaamerad, neljatuumaline 1,3 GHz kiip, microSD pesa...

Lisaks on Google kvaliteet-telefonid taskusõbralikumaks teinud oma sarja Nexus vahendusel (mis on muidugi oluliselt odavamad USAs kui mujal nagu moodsa tehnika puhul tavaline). Samamoodi võib soovitada Motorola Moto perekonna esindajaid, ja muidugi Lumia 520 või selle järeltulijat 530.