Viimsi SPA juures (Randvere tee 11) asuv nelja saaliga Viimsi Kino on avatud iga päev hommikust hilisõhtuni.

Pressiteade esitab muljetavaldava rea põhjuseid, miks just seda kinoasutust külastada – ja mitte eelistada näiteks kesklinnas asuvaid:

* 4K-resolutsiooniga filmid (konkurentidel veel 2K);

* suurimas saalis Baltimaades ainulaadne Auro 11.1 helisüsteem, ülejäänud kolmes saalis 7.1 (konkurendid piirduvat 5.1-ga);

* senisest kergemad ja mugavamad Sony 3D-prillid (mida külastaja peab 80 eurosendiga siiski välja ostma ja kaasas kandma hakkama);

* ühes saalis 5D-elamuskino, mis lisab 3D-ekraanipildile "füüsilisi" efekte nagu liikuvad istmed, vibratsioon, veepritsmed jm;

* ekraaniesise lavaga saalides saab korraldada konverentse, kontserte või teatrietendusi. Esimestena on mängukavas R.A.A.A.M. tükid "Fenomen" Mait Malmsteni ja "Soolo" Hendrik Toomperega;

* 350-kohaline tasuta parkla;

* 1000-ruutmeetrine lastekeskus, kuhu võib mudilase jätta ka seansi ajaks;

* pressiteade seda ei maini, aga kino kodukal viimsikino.ee hinnakirja sirvides selgub, et ratastoolis külastajale on filmivaatamine üldse tasuta (3D-prillid tuleb siiski osta, ikka 80 eurosenti eest).

Meie intervjuu keskendub aga kino "tulevikku vaatavatele" tehnilistele võimalustele. Küsimustele vastab kino juht Rein Palosaar.

Foto: Andre Altjõe / Viimsi Kino

Kas prillid saab kinno hoiule jätta või peab neid kaasas kandma? Kui kino neid ei hoiusta, kas usute, et inimesed on selleks piisavalt usinad, enamus pole ju harjunud kinnominekuks sellist tüüpi ekstra pingutust tegema.

Kino prille ei hoiusta. Prillid on individuaalsed ning neid saab hoida nagu päikeseprillegi käekotis või autosahtlis.

Pigem tuletavad need inimesele meelde, et võiks kinno minna 3D-filmi vaatama ja seda just Viimsisse, kus saab 3D-d vaadata isiklike mugavate ja kergete prillidega.

Kui need juhtuvadki koju ununema või tekib otsus kinno minna spontaanselt, siis usume, et klient hindab meie 3D-filmivaatamise kogemust piisavalt kõrgeks ja nõustub ostma 0,80 euro eest uued prillid.

Pressiteade kiidab esmakordselt Eestisse jõudva Sony 3D-tehnoloogia headust. Mis on selle eelised tava-3D-kinolahenduste ees, lisaks kergematele prillidele?

Kõik enamkasutatavad projektorid kasutavad 3D kuvamiseks tehnoloogiat triple-flash, kus ekraanile kuvatakse kordamööda vasaku ja parema silma kujutist.

Seda tehakse ühe kaadri jooksul kolm korda mõlema silma jaoks, millest tuleneb ka tehnoloogia nimi.

Selline esitlussagedus on hinnatud piisavaks, et vaataja ei tajuks pildi vilkumist ja aju liidaks need kaadrid üheks terviklikuks liikumiseks.

Kuigi selline esitlus ei ole vaatajale otseselt tajutav, on siiski vilkumine silmadele koormav ja väsitav, mille tõttu 3D-filmid ei sobi kõikidele inimestele.

Sony 3D-tehnoloogia suudab tänu neli korda suuremale resolutsioonile kuvada samaaegselt ekraanile nii vasaku kui ka parema silma pildid korraga, tänu millele on esitletav valgusvoog katkematu ja vilkumist ei toimu.

Tänu sellele on kasutatav tehnoloogia tunduvalt vähem silmi ja aju koormav.

Viimsi Kinosse paigaldatud Sony 3D-süsteem võimaldab samamoodi kasutada korduvkasutusega prille, kuid kino on otsustanud pakkuda klientidele uudseid individuaalseid prille.

Efekt on neil kõrgem, kuna neid ei pesta, nad on mugavad/kerged ja ennekõike hügieenilised - ainult omaniku kasutuses.

Ka võib kinokülastaja kodunt kaasa võtta oma koduse 3D-teleri passiivsed prillid, aga seal tuleks jälgida, et tegu ei oleks tootjaspetsiifiliste aktiiv-prillidega (tavaliselt neil sees akud ja vaja laadida või patareisid vahetada).

Foto: Andre Altjõe / Viimsi Kino

4K-pildi näitamine nõuab vastavat tehnikat, aga kas 4K-koopiate hankimine on ka iseenesest kallim? Kui palju kinod saavad üldse hetkel 4K-filme hankida? Kas enamus filmidest on saadaval ka 4K-variandina?

4K-filmide levikust – see on täna juba standard, sest näiteks vanade filmide digitaalseks skaneerimisel kasutatakse 4K-resolutsiooni (seda kasutab Eestis näiteks ERM). Suured stuudiod levitavad paljusid filme juba 4K-s.

Sony stuudio näitel sellega lisakulutusi kaasneda ei tohiks, aga hinnapoliitika kujundamisel on suur roll ka kohapealsetel filmilevitajatel.

Eks turg paneb selle kiiresti paika – tekivad levitajad, kes leiavad selles eelise ja ei piira kvaliteeti.

Ja kui film ei olegi 4K-formaadis, siis Sony projektorid suudavad selle siiski vaatajale paremaks teha – selle 4K-ni "üles skaleerida".