Juba karbist välja võttes jätab arvuti hea mulje - korpus tundub jäik ning tugev, kuid arvuti on üliväike ja kompaktne, mõõtudelt väiksem kui enamik 13 tollise ekraaniga arvuteid. ASUSe enda väitel on tegemist maailma kõige väiksema 14 tollise ekraaniga sülearvutiga, olles umbes A4 paberilehe suurune.

Arvuti lahti võttes on näha, et ekraan on tõesti äärest ääreni - külgedelt on ekraani äär umbes 1-1,5 mm paksune, pealt aga 2-3 mm paksune. Igal juhul on ekraani ära kasutatud maksimaalselt (tootja sõnul on korpuse-ekraani suhe 92%) ning vaatepilt on üliäge. Peale selle on ekraan ka hea vaadata, tegemist on LED taustvalgustusega FHD ekraaniga. Samuti on arvuti kerge, kaaludes vaid õige pisut üle ühe kilogrammi.

Välja tasub tuua ka üks halb külg - väline korpus määrdub kergesti ning sinna jäävad lihtsasti peale sõrmejäljed. Seda nii pealt- kui ka altpoolt.

Esmapilt on ilus, aga mis sees peitub?

Pisiarvutite peamine viga on enamasti see, et nende sisemuses ei peitu midagi erilist. Tõsi, ega vähemalt testmudel siinkohal erand ei ole - arvutil oli üldiselt juba tavaliseks muutunud 8 GB muutmälu, 1,6 GHz taktsagedusega Inteli i5-8265U protsessor ja integreeritud videokaart. Raha eest saab aga kõike ning samale mudelile on võimalik panna nii võimsam protsessor, kaks korda rohkem muutmälu ning ka Geforce MX150 videokaart, millest tavakasutajale on enam kui küllalt.

Küll aga on pisikese arvuti juures üks oluline viga, mis tõenäoliselt võimsama sisemuse juures veelgi enam võimendub - kohati on see väga lärmakas. Kuna väiksesse arvutisse on keeruline jahutussüsteeme ehitada, on see ka mingil määral eeldatav, sisuliselt on valikuid kaks - teha järeleandmisi riistvara arvelt või saada kohati tolmuimeja häält tegev arvuti.

Mänguarvutit sellest loomulikult ei saa, kuigi masohhistina üritasin sellel mängida legendaarse Age of Empires II uusversiooni, mis toimis üldiselt probleemideta. Tõsi, tegemist pole ka kõige nõudlikuma mänguga. Integreeritud graafikakaardiga versioon jääks nõudlikumate mängudega kindlasti jänni, kuid ega ka kaks GB GDDR5 mälu pakkuv Geforce MX150 kaart midagi erilist ei ole.

Vaatamata väikesele mõõdule ja pigem headele tehnilistele näitajatele peab arvuti aku väga hästi vastu ning suudab ideaalselt üle elada ühe 8-tunnise tööpäeva. Mis aga siinkohal häirib, on arvuti laadimisjuhe, mis meenutab pigem nutitelefoni kui arvuti oma - see on lühike ning seetõttu ongi kõige loogilisem jätta arvuti jõudeajaks laadima ning kasutushetkedel juhe seinast välja võtta.

ASUS Zenbook 14 2018

Netbookiks või töö tegemiseks suurepärane

Kujutan ette, et see arvuti võiks enim sobida just sellistele inimestele, kelle jaoks on kõige olulisem mobiilsuse ja jõudluse suhe, sest seda on selle arvuti puhul küllaga. See on tõesti väike, kerge ning piisavalt võimekas, et mitte hanguda ning muud moodi töö tegemisel takistuseks olla. Korpus on katsudes vastupidav ja jäik ning on tootja sõnul saanud isegi MIL-STD 810G sertifikaadi, mille väljaandjaks on USA armee arenduskeskus.

Kuna pisiarvutil puudub eraldi numbriklaviatuur on ASUS siinkohal midagi nutikat välja mõelnud - numpad on integreeritud puuteplaati ning selle saab vajadusel selle nurgast sisse või välja lülitada. Töö tegemisel on see küll õige pisut ebamugav ning mitte väga produktiivne, kuid tegemist on laheda helendava vidinaga.

Arvuti odavama versiooni saab hv.ee andmetel kätte 899 euroga, kallim versioon maksab aga 1486 eurot.