Esimesed kokkuvõtted valmisid digiuudiste põhjal ja nädala arvestuses, nüüd teist korda aga kuukaupa ja kõik põhirubriigid iseseisvalt (lisaks Auto ja Moto, Teadus ja Loodus).

Loetuimate lugude esiviisikud näevad välja sellised:

Teadus ja Loodus

Muistsete inimsäilmete analüüs näitab, et vähk on inimeste tekitatud haigus, mida toidavad kaasaegse elu liialdused.

Enne reostuse ja ebatervisliku toitumise kujunemist probleemideks, mis nii suurt osa tänapäeva maailmast vaevavad, olid kasvajad haruldased, selgub muumiate, kivististe ja klassikalise kirjanduse ülevaatest.

Ülemaailmse vähiuuringute fondi WCRF International esindaja Rachel Thompson ütleb, et tervislik toitumine, regulaarne füüsiline koormus ning kehakaalu hoidmine tervisliku normi piires aitavad ära hoida kolmandiku meile tuntud vähitüüpidest. “Võib-olla kahandas meie esivanemate elustiil vähiriske,” lisab ta. 

Venemaa territooriumilt Kaukasuse mägedest avastati 40 aasta eest tehtud aerofotode toel varem teadusele tundmatu pronksiaegse tsivilisatsiooni jäljed.

Piirkonnast leitud ehete ja pronksesemete kuju viitab toonase tsivilisatsiooni võimalikule seotusele kunstipärase pronksitöötluse poolest tuntud Kubani tsivilisatsiooniga, mis avastati 19. sajandi lõpul Kazbeki mäe nõlvalt.

Teadlased on välja töötanud tõelise elueliksiiri, mis võib surma päriselt edasi lükata.

Tuli välja, et kokteil mõnedest elu ehituskividest — aminohapetest — pikendab hiirte eluiga 12 protsenti. Uurijad usuvad, et sellest võib kasu olla ka inimestele, eriti vanadele ja haigetele.

Kauges Venemaa kolkas avastati aarialaste rajatud pronksiaegsed linnad, mis pärinevad aegadest, mil lääne tsivilisatsioon Euroopas alles esimesi samme astus.

Arheoloogid on tuvastanud 20 spiraalikujulist asulat, mis rajati millalgi umbes 4000 aasta eest, varsti pärast Cheopsi (Hufu) püramiidi valmimist Egiptuses. Usutavasti olid hoonete ehitajateks algupärased aarialased, kelle haakristimärgi Saksamaa natsid 1930. aastatel omaks võtsid. 

Senised leiud on kaunistatud haakristidega, mida muistsed rahvad seostasid Päikese ja igavese eluga...

Viimast majanduskriisi analüüsinud Briti akadeemik väidab ajakirjaartiklis, et pankurid lammutasid finantssüsteemi lihtsalt mõnu pärast.

Tema hinnangul nad ei lähtunud ülemääraselt riskides mitte lihtsalt rahahimust, vaid hävitamiskihust ja lõhkumislustist.

Crosthwaite’i artikkel rõhutab vajadust panganduses toimuvat rangemalt ohjata — kuna hävitamismõnu on osa inimloomusest, võivad pankurid seda tulevikus uuesti teha.

***

Auto ja Moto

Soomes lõpetavad tanklad alates uuest aastast praeguse viieprotsendilise etanoolisisaldusega 95-se oktaanarvuga bensiini müügi ja asendavad antud kütuse kümneprotsendilise etanoolisisaldusega bensiiniga E10, mis ei sobi aga veerandile autodest.

Autod, millele kümneprotsendilise etanoolisisaldusega bensiin ei sobi, peavad tankima hakkama kallimat 98-se oktaanarvuga bensiini.

Kui kaugele võib autoarmastusega minna? Just nii kaugele, et oma sõiduki Swarovski kristalliga katad! Nõnda on talitanud ka üks Tallinna ärimees, kes oma valget raudruuna taolisel kujul juba mitu aastat kaunistab.

"Talvel kipub neid teemanteid üksjagu kuluma. Aga siis võtab mu assistent liimi ja liimib kadunud teemantite asemele uued," räägib auto omanik naerulsui. Küsimusele, kui palju neid teemanteid ta masina peal on vastab mees: "Ah ma ka täpselt ei tea, tuhandeid ikka." Isegi Jaapanis Toyota tehases teatakse tema uhket Land Cruiserit.

Talverehvid on meie riigis kohustuslikud alates 1. detsembrist, mis pole enam kaugel. Kvaliteetsete talverehvide ostmine mõjub laastavalt rahakotile, ebakvaliteetsete soetamine võib lõpuks veelgi kallimaks osutuda. Kriis dikteerib siiski omad reegleid, nii et kust kohast hoida rehvide ostmisel õigesti kokku?

Kui riivate kergelt kaasliiklejat, jääb mõlema sõiduki külge kriimustus või mõlk. Kui sõidukiks on aga kümneid tonne kaaluv seadeldis, mõjub tobe kokkupõrge või õnnetus isegi majesteetlikult. Vaata galeriid, kus suursugused aparaadid on tasakaalu kaotanud ja nukralt ootavad, et miski nendest veelgi suurem neid hädast välja aitaks!

Augusti lõpus Garage48 üritusel loodud uus startup GoSpotIt valmistub turule tulema teenustega PoliceSpotter ja SpeedCameraSpotter. Nagu nimedki ütlevad, on tegu lahendustega, mis teavitavad teenuse kasutajaid politseipatrullide ning kiiruskaamerate asukohtadest. Lisaks neile teenustele uurib GoSpotIt veel võimalusi kasutada oma lahendust prügikoristuses.

Mõlemad teenused tuuakse turule testiks ja on GoSpotIti kinnitusel kasutajate jaoks tasuta. Kui need osutuvad tulevikus edukaks, on võimalik aga juba registreerunud kasutajatelt raha küsida. Kodres ütleb, et ärimudel võiks olla mõneti sarnane Foursquare’i omaga. Prügihunnikute spot’imist võiks toetada mõni mittetulundusühing või omavalitsus.

***
Digiuudised

George Clark avastas Charlie Chaplini kogumikus filmi "The Circus" (1928) lisamaterjalidest hetke, millel paistab olevat kõndiv ja mobiiltelefoni kasutav naine.

Kuna selliste seadmete tulekuni jäi filmi ilmumise ajast veel tervelt aastakümneid, äratas uudis palju spekulatsioone ja huvi nii internetis kui konkreetselt Delfi lugejate seas. (Kõmuline klipp uudise lõpus.)

Öelgu reklaamid mida tahes, tõelisi LED-televiisoreid pole olemas. Mida mõni peab LED-teleriks, on tegelikult LED-tagantvalgustusega LCD-teler. Müüginumbrid kinnitavad, et sellised muutuvad üha popimaks.

LED-tagantvalgustus asendab seni laialt levinud CCFL- ehk külmkatoodiga luminestsentslampidest lahendust...

Luke Geissbuhleri nimelise härrase hobiks paistab olevat filmida õhust Maad ja ilmaruumi, aga kuna endal puudus võimalus kõrgustesse tõusta, saatis ta sinna ilmastikuõhupalli abil iPhone'i ja kõrglahutusega videokaamera.

Teile nautimiseks vändatud klipp valmis 19 miili ehk umbes 30,5 kilomeetri kõrgusel Maa kohal.

Filmis kõrglahutusega kaamera, iPhone'i kasutas andekas härra Geissbuhler GPS-seadmena, et tehnika asukohast teadlik olla.

Tehnika asus väikese iseloodud kosmosemasina pardal, mille viis maapinnalt üles ilmastikuõhupall.

Viirusetõrjeprogrammid tõrjuvad teadaolevaid ohte üsna tõhusalt, aga nende andmebaasidesse veel mitte jõudnud viiruste avastamise tõenäosus jääb vaid 11-63 protsendi vahele.

See tähendab, et millist iganes tõrjet kasutate, kui puutute kokku kahe-kolme uue pahavaraga, nakatab vähemalt üks neist tõenäoliselt ka teie arvuti.

Paanitseda pole siiski mõtet. Probleemi saab tihti leida, teha kindlaks selle allika ja vahel lihtsalt ise eemaldada.

Uued personaalarvutid võivad hakata üles buutima kõigest mõne sekundiga, sest nende aegunumaid osi valmistub pensionile minema. See on BIOS, mis liidestab opsüsteemi välisseadmetega (kuvar, klaviatuur, hiir, kõvaketas jms).
Autorid eeldasid, et seda tehnoloogiat kasutab üldse kokku umbes 250 000 masinat, ega pidanud seetõttu mõtlema tulevikule, näiteks sellele, mida 21. sajandi inimesed loeks kiireks käivitumiseks. Nad olla sama üllatunud kui teised, et see pidas siiani edukalt vastu.

BIOSi asendaja on Inteli loodud UEFI ehk Unified Extensible Firmware Interface. See võtab nende sõnul 2011. aastal toodetud personaalkompuutrites mängu üle.