Fast Co. Design kirjutab, et Facebooki arendustiimi liikmed märkasid uut AI-d monitoorides, et see on hakanud teise botiga suheldes pealtnäha justkui täiesti segast teksti edastama. Mainitud AI on võimeline teiste tehisintellektidega suhtlema ja läbi rääkima, et arutleda ja seejärel koos otsustada, kuidas mingit konkreetset probleemi lahendada.

Kahe boti ehk Bobi ja Alice`i vestlus nägi välja nii, et Bob teatas esmalt "I can i i everything else", millele Alice vastas "balls have zero to me to me to me...". Ülejäänud vestlus koosnes nende kahe lause variatsioonidest. Arendajad tabasid ära, et tegelikult pole see lihtsalt suvaline süsteemiviga, vaid botid räägivad tõepoolest lahatavast probleemist, aga lihtsalt on oma koodi loonud.

Inglise keel - milleks?

Facebooki tehisintellekt ei ole sugugi esimene, mis oma keeleni jõudnud on. Sarnane katse - lasta AI-l omaenese keel luua - oli edukas ka näiteks Elon Muski laboris OpenAI. Konkreetse Facebooki juhtumi puhul oli aga asi selles, et arendajad olid programmeerides jätnud kahe silma vahele tõsiasja, et tehisintellektil polnud mingit otsest motivatsiooni või põhjust teise botiga suheldes inglise keelt kasutada. Küll aga oli see programmeeritud pidama efektiivseid ja kiireid läbirääkimisi ja nii leidis see, et enda leiutatud koodsõnastik on märksa mugavam.

Ühest küljest võiks ju võtta asja niipidi, et kahe boti vaheline kiire ja efektiivsem suhtlus ei pruugi olla halb. Kujutleme näiteks olukorda, kus näiteks nutikas külmik saab tööl oleva inimese telefoniga koos operatiivselt poest toodava kauba nimekirja läbi "mõelda" - mugav ju. Ent teisalt ütlevad arendajad, et tehisintellekti puhul on kõige olulisem siiski suhtlus inimese ja AI vahel. Seetõttu otsustas Facebooki tehisintellekti arendustiim siiski edaspidi kõik oma läbirääkimisbotid luua sellistena, et need kasutavad vaid inglise keelt. Ka Microsofti kõneisik ütles Fast Co-le, et neid huvitab eeskätt inimese ja tehisintellekti suhtlus.

Musk: Zuckerberg ei jaga matsu

Servapidi samal teemal väärib ehk lisamist, et Tesla ja SpaceXi looja Elon Musk ütles hiljaaegu Facebooki bossi Mark Zuckerbergi kohta, et on temaga AI teemadel vestelnud ning Zuckerbergi arusaamine tehisintellekti olemusest olevat piiratud. Seda põhjusel, et kui Musk on korduvalt hoiatanud, et AI-st võib saada inimkonna vaenlane, siis Zuckerberg on selliseid jutte vastutustundetuteks ja mõttetult negatiivseteks nimetanud.