Kuid mida see kõik siiski endast kujutab, küsib Kahvel.ee.

Võrreldes eelkäija (iPhone 4S) või näiteks Samsungi praeguse lipulaeva Galaxy S3-ga kaalub iPhone 5 oluliselt vähem.

Kuigi S III ja viienda iPhone'i puhul on kaaluvahe kõigest 21 grammi, on erinevus tunnetatav ja märkimisväärne. Sama kehtib ka korpuse välismõõtmete osas, kuna iPhone 5 näol on tegemist "maailma kõige õhema nutitelefoniga" (õnneks on see kõigest marketingiosakonna arvamus, mis ei vasta tegelikkusele).

Kuigi paljudelt konkureerivatelt seadmetelt leiab tahes-tahtmata suuremaid ekraane, tundub iPhone'i 4-tolline ekraan olema paras. Just nagu Apple ise öelda tavatseb, ei pea sa selle kasutamiseks oma pöialt venitama ning telefoni võid hoida käes nii nagu varemgi.

Riistvara

Riistvaralise poole pealt väärib iPhone 5 puhul äramärkimist uus ühendusliides, mis kannab nime Lightning. Võrreldes vana 30-pinnise pesaga on see 80% väiksem ning kaablit annab telefoni suruda mõlemat pidi. Erinevalt vanast liidesest kinnitub see telefoni külge äärmiselt tugevalt ning kindlalt.

Teatud mööndustega võib lausa öelda, et kaabli eemaldamisel tuleb kasutada pisut jõudu. Kuigi nimest võib eeldada, et tegu on välkkiire ühendusliidesega, ei pea see paika. Andmevahetuseks kasutatakse vana-head USB 2.0 protokolli. Ka leiab seadme karbist uued kõrvaklapid EarPods.

Esmapilgul jääb mulje, et iPhone 5 sarnaneb välimuselt kahe eelneva Apple'i nutitelefoniga, kuid tootja sõnul on selle loomisel kasutatud "täiesti uusi" töövõtteid, mis teevad iPhone 5st "täielikult erineva" telefoni.

Tõsi, ekraan ja puutepaneel asetsevad nüüdsest ühel nn lehel. Tänu sellele on pilt veelgi selgem kui varem ning telefoni on suudetud teha õhemaks.

Õhemale telefonile aitab kaasa ka Apple'i poolt arendatud LTE-kiip. Senimaani oli LTE telefonidel kasutusel kaks kiipi: üks andmeside ning teine heli jaoks. iPhone 5 puhul suutis Apple kaks tehnoloogiat mahutada ära ühele väiksele kiibile.

Kuigi eelmise põlvkonna iPhone'il on väga hea kaamera, leidis Apple, et seda annab veelgi paremaks teha. Nimelt katab kaamerasensorit safiirkristall, mis on üks tugevemaid läbipaistvaid materjale.

Heites kiire pilgu telefoni servadele on näha, et nende vormimisel on kasutatud midagi uudset, selleks uudseks on teemantidega kaetud frees, mis annab iPhone'ile kauni sära. Kaunile särale annab vunki kuni kaks korda kiirem A6 protsessor, millel on 1 GB vahemälu.

Tarkvara

iPhone 5 juures ei saa me ei üle ega ümber iOS 6 operatsioonisüsteemist. Tegu on järjekorras kuuenda suurema uuendusega iOSi tarkvarale ning sel korral on Apple toonud kasutajateni üle 200 uuenduse.

Nüüdsest suudab Siri avada rakendusi ning säutsuda kõike sinu poolt öeldut. Parem telefonirakendus – kõne vastamisele ja keeldumisele lisandub ka võimalus vastata helistajale lühisõnumiga ("Olen hõivatud, helistan tagasi."). FaceTime töötab nüüdsest üle 3G võrgu.

Jagatud Photo Stream – lõpuks ometi saab valida, milliseid pilte ja kellega soovid jagada ning ülejäänu eest kannab hoolt iOS. Uute fotode lisandumisel saavad kõik asjaosalised märguande ning neid saab ka kohe telefonist kommenteerida.

Apple'i enda kaardirakendus koos 3D-ga – vektorformaadis kaardid võtavad vähem ruumi ja võiks teoorias olla ülimalt detailsed. Reaalsus on aga, paraku, selline nagu ta on (väga vilets). Samas on lennukilt tehtud fotodega loodud olulisimatest suurlinnadest fotorealistlikud 3D-mudelid.

Kokkuvõte

Kokkuvõtteks saab öelda, et kuigi esmapilgul ei tundu iPhone 5 näol olevat uue telefoniga, siis lähemal tutvumisel leiab sealt päris palju riist- ning tarkvaralisi uuendusi.

Kiirem A6 protsessor koos 1 GB vahemäluga, ühenduskaabel Lightning, 20% kergem kaal ja 18% õhem küljejoon eelmise põlvkonna mudelist on tajutavad.

Omaette loo võiks kirjutada sellestki, kuidas iPhone 5 toodetakse. Kel huvi, sel soovitan vaadata tutvustavat videoklippi tootja kodukal ning mõelda, millised on ühe tavapärase plastmassist telefoni tootmiseks vajaminevad etapid.