Vaid 8,7 protsenti Aafrika elanikest kasutab hetkel netti. JoinAfrica projekt põhineb läänemaailmas praegu laialt levinud veendumusel, et see on ühiskonnale sama vajalik hüve nagu puhas vesi ja puhas energia.

English alustab sellega, et loob partnerluse kohalike sidefirmadega, ja hakkab olemasolevaid netiühendusi näiteks lihtsate WiMAC-jaoturite abil laiendama.

Bandwidth shaping ehk ribalaiuse vormimise nimeline protsess piirab ligipääsu nii-öelda andmerikastele saitidele, et pruunid poisid-tüdrukud kasutaks internetti enda arendamiseks, mitte ei vahiks porri, juutuubiklippe ja muud sarnast. Kes rõhub meelelahutusele, peab sobivale kohalikule sidefirmale maksma kiirema ühenduse ja laiendatud ligipääsu eest.

English püüab leida ettevõtetele motivatsioonivahendeid, et need teenust pidevalt täiustaks. Eesmärk on muuta süsteem end ise alal hoidvaks.

Bostonis elav entusiast on ostnud satelliiditaldrikud ja muud tehnikat ning aidanud viimasel kümnendil mitmetele piirkondadele juba interneti sisse seada. Sealhulgas riikides nagu Burundi, Uganda, Malawi ja Zambia. "E-kirjavahetuse ja Skype'i omamine on avaldanud muutvat mõju käputäiele küladele, kus ma olen töötanud," mainib ta. Ta toob näiteks loo arstist, kes ei osanud lööbele patsiendi kehal diagnoosi panna, aga sai sellest foto teha, e-kirjaga Bostoni kolleegile saata ja võrgust sobiva lahenduse kohta uurida. Mis oli hea, sest lööve vajas kohest ravi.

Talle sai peagi selgeks, et üksikprojektidest ei piisa. "Mulle jõudis kohale, et peab midagi suuremat korda saatma. Aafrika kontinent on majanduslikust vaatenurgast nii perse keeratud - ma mõtlesin, et kuidas oma insenerioskustega seda muuta."

English saab aru, et projekti arengut võib segada massiivne kohalik korruptsioon, aga ta lubab infrastruktuuri ekspertidega koostööd teha, et süsteem sünniks erakordselt mõõdetaval ja juhitaval kujul. Ta on palganud abiks kaks MITi üliõpilast ja kogunud kuuest Aafrika riigist kontakte, et JoinAfrica esimese etapiga startida. Nad alustavad seal, kus põhiline infrastruktuur on juba paigas.

Mees mõistab, et projekt võib neelata miljoneid dollareid, aga on ikka sellele pühendunud ja nõustub isegi isiklikku raha kasutama. "Kayak on seotud nii, et see aitab mulle väga rikkaks saada, ja ma plaanin seda rikkust kasutada," naljatab ta küsimuse peale, et mis rolli mängib tema abil loodud otsimootor. Ta väidab, et kuulutab peagi suurest partnerist, kellega suhted on sõlmitud.