Telia Eesti internetilahenduste ja kõneside osakonna teenuste juht Silver Kurrikoff tõdes, et viimase poole aastaga on 4G telefonikõnede levik teinud suure hüppe.

Kui veel mullu oktoobris tegi 4G kõnesid ligi 20 000 inimest, siis tänavuse aprilli lõpu seisuga alistus 100 000 piir.

„Sedavõrd järsu hüppe taga on asjaolu, et viimasel ajal on terve rida eri iPhone’i mudeleid Eestis VoLTE toe saanud. Ka on pidevalt lisandunud teiste tootjate uusi mudeleid, mis 4G kõneside tehnoloogiat toetavad.

Võib öelda, et ajastasime VoLTE turule toomise õigesse aega ning meil on hea meel, et nii palju kliente saab täna moodsat ja kvaliteetset kõnesidet kasutada,“ ütles Kurrikoff.

Aprilli lõpu seisuga moodustas 4G kõnede maht Telia mobiilivõrgu päevasest kõnede kogumahust üle 15 protsendi ning see näitaja kasvab pidevalt.

VoLTE toega telefonimudeleid on Eestis hetkel kokku 48, viielt erinevalt tootjalt:

Samsung: 16 mudelit
Huawei: 11
Apple: 10
Sony: 7
Microsoft: 4

Suuremate tootjate nagu Apple, Samsung ja Huawei uued telefonimudelid saavad Telia võrgus lepingulistel klientidel VoLTE-teenuse automaatselt.

Selle eelduseks on 4G andmesidepaketi olemasolu, telefonis tootja uusim tarkvara ja 4G (LTE) võrgu kasutamise lubamine, kuna VoLTE-kõne toimib 4G võrgu teel.

4G kõned internetipaketi andmemahtu ei vähenda ja need hinnastatakse paketipõhiselt.

Telia on ainus Eesti mobiilsideoperaator, kes oma klientidele 4G võrgu kõnesid pakub. VoLTE võimaldab senisest mitu korda kiiremat kõnealustust ja HD-helikvaliteediga kõnesid, samuti säilib VoLTE-kõnede ajal telefonis kiire 4G andmeside. Teenus jõudis turule 2016. aasta suvel.