Shaperize OÜ juht Tarmo Saluste sõnul ei ole viimastel aastatel jõudsalt arenenud 3D-printimine enam pelgalt robootikahuviliste pärusmaa, kirjutab AM.ee.

“Tänapäeval pole 3D-printerite kasutusvõimalustel piire – igaüks võib endale meie salongis tellida või ise koju soetatud printeriga luua isikupäraseid detaile ja esemeid,” selgitas Saluste.

3D-printimist kasutatakse järjest enam ka tööstuses ja kõrgtehnoloogilises tootmises lennuki- ja autotööstusest meditsiinini. 3D-printimisele võib kasutust leida mistahes valdkonnas.

Salongi avamisel kasutas disainer Liisi Eesmaa 3D-printimise tehnoloogiat rõivaste loomiseks ning näitas, kuidas igaüks saab 3D-printimise abil oma rõivaid isikupärasemaks muuta.

Juunis toimuval Ülemiste City Festivalil on Shaperize’il aga plaanis tuua välja pannkoogiprinterid, millega saab põnevaid erikujulisi pannkooke printida.

“3D-printimist saavad kasutada ka näiteks pagarid küpsetusvormide valmistamisel, katusepaigaldajad keerukate erikujuliste veerennilahenduste loomisel, turundajad omanäoliste meenete tegemisel, arhitektid hoonemakettide valmistamisel või tööstused kiiresti ja soodsalt valmivate prototüüpide loomisel,” loetles Saluste lõputuid 3D-printimise võimalusi.

Shaperize’i tegevust Ülemiste Citys tervitas soojalt ka linnaku arendaja Mainor Ülemiste, pidades oluliseks, et uued tehnoloogiad linnakus rakendust leiavad.

“Meie jaoks on igati teretulnud, et Ülemiste Citys tegutsevatel uuenduslikel ettevõtetel ja siin töötavatel inimestel oleks selle uue tehnoloogia kompetents ja teenuse kasutamise võimalus käepärast võtta,” kiitis Mainor Ülemiste juhatuse esimees Margus Nõlvak.

Ülemiste Citys aadressil Suur-Sõjamäe 10 asuvas 3D-printimise salongis on lisaks 3D-printimise, -modelleerimise ja -skaneerimise teenustele valik 3D-printereid nii koduseks kui ka professionaalseks kasutamiseks.

Samuti korraldab Shaperize huvilistele 3D-printimise alaseid koolitusi, nõustatakse 3D-modelleerimise alal ning teostatakse 3D-printerite remonti ja hooldust.

3D-printimine on kiirelt arenev tehnoloogia, mille abil on virtuaalsest 3D-mudelist võimalik materjali lisamise teel kasvatada füüsiline 3D kujutis.

Tehnoloogia muudab eriliseks see, et selle abil on võimalik luua väga keerulisi kujusid, mida on traditsiooniliste tootmismeetoditega sageli võimatu saavutada.

Shaperize’i meeskond alustas 2014. aastal 3D Trükikoda nime all õpilasfirmana Eesti Energia korraldatud Entrumi programmis. 2015. aasta alguses otsustas ettevõttesse investeerida Mainor AS ning loodud ühisfirma sai nimeks Shaperize OÜ.