Aga need probleemid on ületatavad, ehkki lihtsalt ühenda-ja-mängi lahendust veel pole. Testisime seekord Saksa tootja Digituse meediavahendajat DN-70310, kirjutab AM.ee.

Selline väike valge karp, kuhu mahub palju juhtmed külge – microUSB-sse laadimisjuhe, HDMI-st või AV-pesast läheb kaabel telekasse ja siis jääb veel vabaks USB pesa. Heliväljundisse paneme kõlarid ja USB-d proovime hiljem.

Karp on tõesti nii pisike, et selle saab kuhugi teleka tagaküljele ära peita. Karp on WiFi-ühendusega, kuid ise endas mingit erilist tarkust ei peida – netist YouTube'i ei näita või netiraadioid ei mängi. Kogu tarkus peab ikkagi jääma nutitelefoni, tahvlisse või arvutisse.

Foto: AM.ee

Alustame nutitelefonist – instruktsioonide järgi on toetatud Androidi või iOS-iga varustatud uuemad seadmed.

Androidiga nutitelefonist ekraanijagamine on kõoge lihtsam, vähemalt teoorias - midagi installima ei pea, kõik peaks töötama maagilise sõna Miracast peale. Mõnikord töötabki, aga mõnikord katkestab monitor pildi näitamise.

Hoopis paremini ja kindlamalt töötab mobiiliäpp AirFun, mis teeb nutiseadmest puldi ja meediajuhtija.

Kui nüüd ühendada seadmega ka USB-mälupulk, saab sealt pilte ja videosid vaadata ning muusikat kuulata. Slaidiseanssi saab Options-nupust seadistada – piltide näitamise kestvust reguleerida või pildivahetamise efekte valida.

Ka videod ja muusika mängivad nii mälupulgalt kui telefonist, aga helikvaliteet, mida karbike välja annab, pole suurem asi. Videot saab ka suurendada – suumida sisse soovitud kohast ja nihutada kaadris igas suunas seda suurendusakent.

Tahvliga on kõik sama – Miracasti-võimeline Nexus näitab korraks ekraanipilti monitoril, kuid siis ühendus katkeb. AirFuni rakendusega saab aga muusikat, pilte ja videot probleemideta mängida.

Arvutisse installitud ScreenSharing, mis tuleb kaasa muide CD-plaadil, suudab aga ekraani jagada katkestusteta. Proovime ka AV-väljundist pildi telekasse saada – töötab. Pilt on muidugi pehmem. Hääl aga täpselt sama, kehvapoolse kvaliteediga.

Kui nüüd proovida häält arvutist eraldi helijuhtmega n-ö otse telekasse saata, siis ilmneb uus probleem – arvutis on hääl oluliselt eespool, lausa mitu sekundit, kui pilt üle WiFi järele tuleb. Seega peab ikka mõlemad, nii pildi kui hääle sama kanalit pidi saatma.

Foto: AM.ee

AirFun on ka Windowsiga arvutile olemas – see on ehk mugavamgi näiteks slaidiseansi või videote näitamiseks. Fotod, muusika või videod peab tirima vastavale nupule rakenduse aknas ja multimeediaseanss algabki.

Ülimalt lihtne, midagi kuskil seadistada ei saa. Puldi nupud avanevad eraldi Windowsi-aknas. Mõnikord on lausa kolm erinevat akent AirFuniga lahti.

Üldiselt tundub see karp vähenutika teleka või monitori lisandina hea sissejuhatus nutimaailma, et harjutada meediat jagama kõigist kodustest seadmetest, olgu see siis telefon, tahvel või arvuti.

Paraku pole see kast veel väga mugav: videote vaatamise asemel sobiks pigem lihtsaks pildivaatamise lisaseadmeks. Pilte slaidiseansina on küll mugav vaadata ja Full HD ekraanilt on pildid kirkad ja selged. Slaidiseanssi saab seadistada omale sobivaks.

Videote suhtes tuleks olla natuke skeptilisem just suure viivituse tõttu ja hääle kvaliteedi osas. Nõudis pusimist hääle saamine arvutist telekasse ja hääle kvaliteet pole näiteks muusika jaoks rahuldav. Koduvideosid kannatab ehk vaadata, inimeste kõnet saab kuulata.

Digituse karp on valmis ka tarkvarauuendusteks, seega võib loota ja oodata, et tootja oma tarkvara paremaks kohendab, eriti just helikvaliteedi ja juhtmevaba ekraanijagamise osas.

Juhtmevaba pildiedastusseade Digitus DN-70310

* Hind: 84,31 eurot (seadme andis testida A-Kaabel)
* Juhtmevaba ühendus: WLAN a/b/g/n
* Toetatud videoformaadid: MPEG1, MPEG2, MPEG TS, MP4, AVI, 3GP, WMV, MOV, DVR-MW
* Toetatud audioformadid: MP3, AAC, WMA, WAV, OGG, PDM, LPCM, MP4
* Toetatud pildiformaadid: GIF, PNG, BMP, JPEG
* Operatsioonisüsteemidega ühilduvus: Windows, OS X, Android, iOS
* Ekraaniväljundi eraldusvõime: kuni Full HD (1080p)
* Ühendus teleka/monitoriga: HDMI, AV pesa
* Toide: Micro USB B, 5 V / 1 A
* Väline andmekandja: USB 2.0 - firmware-uuendused ka selle kaudu
* Võrk: RJ45 port