Enamuses üheksateistkümnest KIE (Kesk- ja Ida-Euroopa) riigist toimub digi-TVle üleminek kahe aasta jooksul ehk Euroopa Liidus eesmärgiks seatud 2012. aastaks.

Esimesena KIE riikidest läksid tänavu suvel digitelevisioonile üle Läti ja Eesti, kuid näiteks Poola on üleminekuajaks seadnud 2013. aasta ning Makedoonia 2015. aasta, märgib KPMG raport CEE Digital Switchover Outlook 2010.

Enamus riikidest on võtnud kasutusele kaasaegsema MPEG-4 standardi. See võimaldab endises ühe telekanali sagedusribas, nüüd multipleksis, edastada kuni 12 tavaresolutsioonis või kuni kolm kõrglahutusega kanalit.

Nii Eestis kui Lätis on kanalite edastamiseks hetkel kolm multipleksi, kokku on meil plaan rakendada seitset. Kõige rohkem multiplekse, kaheksa, on töös Maltas.

"Eesti on esimene riik maailmas, mis võttis vabakanalileviks kasutusele uue MPEG-4 standardi... Võib öelda ka nii, et muud KIE riigid maitsevad nüüd meie eeltöö vilju," ütles digilevi valitsuskomisjoni esimees Jüri Pihel.

Eesti kuulub riikide hulka, kus saatevõrgu operaator (Levira) on eraldiseisev ega saa mõjutada saatjates edastatavat programmivalikut, kuid näiteks Lätis, Sloveenias, Ungaris ja mitmes teises riigis on see võimalik.

Eestis võimaldab digilevi vaadata viite vabakanalit (FTA), nagu ka Lätis ja edaspidi Tšehhi Vabariigis. Maltal puuduvad FTA-kanalid, kuid tasulisi kanaleid on 53.

Erinevusi on ka analoog-TV väljalülitamise osas: näiteks Leedu, Rumeenia ja Eesti otsustasid analooglevist koheselt loobuda terve riigi ulatuses, kuid Poolas ja Ungaris toimub see järkjärgult, regioonide kaupa.

19 uuringus vaadeldud riigist kümnes kavatseb riik pakkuda inimestele toetust digiseadmete omandamisel, näiteks Horvaatias 10eurose vautšeri kujul. Montenegro plaanib katta 30 protsenti seadme hankimise hinnast ning toetused on plaanis Maltal ja Sloveenias, seda küll sotsiaalselt
vähemkindlustatud leibkondadele.

Eesti kohta toob uuring välja, et kampaaniakorras oli võimalik soetada tasuta digi-TV vastuvõtja juhul, kui telliti teenusepakkuja tasuliste kanalite pakett.

Digiformaat lubab vaatajatele suuremat interaktiivsust ning teenuseid nagu näiteks VOD (video-on-demand). Esimene digi-TV ülekanne Euroopas toimus 1998. aasta novembris Suurbritannias.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 146 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 140 000 oma ala spetsialisti. KPMG Baltics on üks juhtivaid rahvusvahelisi ärinõustamisfirmasid Baltikumis.