Palju igal aastal võtmekimpe ära kaob, statistika ei ütle. Kui aga mobiil ja võtmed ise teineteisel silma peal hoiaksid, küsib ajakiri Tehnikamaailm.

Tag tähendab välismaa keeles lipikut. Cobra toodetav Tag on aga Bluetoothiga varustatud "lipik", millel sees kõlar ning peal üks nupp. Seda saab paaritada mis tahes Sinihammast omava seadmega – aga et asi töötaks nii nagu peab, on vaja ka vastavat tarkvara.

Tänase seisuga on selline tasuta tarkvara olemas iOSi, Androidi ja Blackberry seadmete jaoks, kahjuks mitte Windows Phone'ile (veel). Olgu ka öeldud, et Cobra Tagi tutvustati prototüübina CESil juba paari aasta eest ja alles nüüd on võimalik seda ka Eestist osta.

Toimimisloogika on lihtne – kuniks Bluetoothi ühendus "võtmehoidja" ja telefoni- või tahvelarvuti vahel püsib, on kõik hästi. Kui aga mingil põhjusel peaks side katkema, annavad mõlemad seadmed endast häälekalt märku.

Samuti on võimalik ühega teist otsida – kui vajutada Cobra Tagi nuppu, hakkab telefon kõvasti häälitsema ning vastupidi.

Kui ühendus katkeb, siis salvestub kohe ka seadmete asukoht, mida saab rakenduses kaardilt vaadata – et kus võtmekimp kaotsi läks. Sama info saadetakse soovi korral eelseadistatud aadressile ka meiliga või siis otse Facebooki / Twitterisse.

Näiteks kui võtmete asemel läheb kaotsi hoopis telefon (koos rakendusega), siis ei jää sotsiaalsed sõbrad uudisestki ilma ja hiljem saab ka ise meilist vaadata, kuhu tuleks telefoni otsima minna.

Kas päriselt ka töötab?

Teoorias on niisiis tegemist päris nutika asjaga, mis tegelikult praktikaski täitsa toimis.

Palju oleneb ilmselt seadme (mobiili või tahvli) Bluetoothi iseloomust – mõne telefoniga oli aeg-ajalt valehäireid ka siis, kui Tag sealsamas laual lebas.

Küll aga on Bluetoothi ühenduse ulatus küllalt kõikuv suurus. Kohati piisas juba ühestki paksemast seinast, et kadumisteade e-postkasti ilmus. Teoorias peaks "kadumise" piiriks olema umbes 10 meetrit. Kui aga telefon ja Tag uuesti teineteist leiavad, taaspaarituvad nad ilma sundimata – hea seegi.

Miinuspoolele liigitub aku – õigemini fakt, et taoline seade üldse vajab akut kui sellist. Sest akut peab laadima ja võtmekimbu laadimine on pehmelt öeldes harjumatu – vähemalt alguses.

Tootja lubab aku vastupidavuseks küll kuni seitset laadimisvaba päeva, aga tegelikkuses tuli Tagi ikka tihemini juhtmestada. Hea aga on, et laadimiseks sobib mis tahes MicroUSB juhe ja USB-port.

Põhimõttes kasutada "sinihammast" seadmete n-ö läheduse jälgimises pole iseenesest midagi uut – sama oskasid kunagised Bluetooth-käekelladki. Saadaval on ka sama tarkvaratootja (Phonehalo) teine rakendus, mis hoiab silma peal näiteks käed-vabad-seadmetel.

Cobra Tag on aga kvaliteetse koostekvaliteediga vidin, mis mõeldud ainult üheks asjaks ja teeb oma asja päris hästi – kuni aku võimaldab.

Kel ikka tõesti hajameelsus probleemiks ning gadgetid meeldivad, sel võib Cobra Tagist abi olla küll.

Fotod: Tehnikamaailm

Cobra Tag

Hind: 59 eurot

Eestis müüb: www.tehnoturg.ee

Hea: idee, ehituskvaliteet, omadused
Halb: aku vajab laadimist, aeg-ajalt valehäired, suhteliselt kallis