Bloomberg kirjutab samas, et olukord oli mullu suvel sedavõrd tõsine, et toonane president Obama võttis ette ebatavalise sammu ja helistas nn. punase telefoniga otse Kremlisse, et oma nördimust avaldada.

Mäletatavasti süüdistas pärast novembris toimunud valimisi Obama administratsioon Venemaad USA valimissüsteemi ründamises katsega tulemusi mõjutada ja Reuters andis hiljem teada, et FBI-l oli sellega seoses samaaegselt käsil kolm eraldiseisvat juurdlust. Info, mis kolmelt ametnikult lähtub, viitab, et asjad olid arvatust palju hullemad.

Bloombergi sõnul avastasid Illinoisi valimisametnikud mullu juulis, et valijate andmebaasi on sisse häkitud, sarnaste rünnakute jälgi leiti veel 37 teisest osariigist. Häkkerid olid proovinud muuta Illinoisi valijate andmebaasi sisu, ent ei saanud sellega mingil põhjusel hakkama – tegu on faktiga, mis Bloombergi teatel alles nüüd ilmnenud on. Anonüümsed ametnikud ütlesid, et tegu võis olla lihtsalt katsega, mis viinuks õnnestumise korral märksa agressiivsema rünnakuni.

President Obama olla kahe allika andmeil kolmest väidetavalt seejärel Kremliga otseühendusse asunud, venelastele rünnakutest tõendeid esitanud ja lisainfot küsinud, ent venelased eitasid kõike ja häkkimine jätkus ikkagi. Lõpuks otsustas president Bloombergi andmeil häkkimise ulatust mitte avalikustada, et mitte valimiste mainet kahjustada.

Anonüümsed ametnikud sõnasid, et võimalik on, et just Obama kõne peale jäetigi agressiivsem rünnak ära. Obama administratsiooni enda hinnangul oleksid tõsisemad küberrünnakud võib-olla tähendanud lihtsalt valijainfo kustutamist, et niimoodi valimissüsteemi diskrediteerida.

Venemaa president Putin on riiklikke seoseid võimalike küberrünnakutega USA valimissüsteemile eitanud, ent möönas hiljuti, et iseenesest võisid Venemaal asuvad häkkerid ilma riigi toeta tõepoolest omada võimekust selliste asjadega hakkama saamiseks.