FOSSFA (Aafrika Vabavara ja Avatud Lähtekoodiga Tarkvara Fond) korraldatud hiljutine Idlelo konverents Ghanas tõi kokku Aafrika suurimad spetsialistid, et arutada kohalikke uusi tarkvaravõimalusi.

Neid ei huvita suurtele turgudele jõudmine, vaid see, kuidas jõuda kontinendi maapiirkondade, üsna vaeste kogukondade vajadusi rahuldama.

Kofi Annani Laitmatuse Keskuse üldjuht Dorothy Gordon: "Peame meenutama, et enamik meie inimestest ei suuda tekstisõnumeid lugeda, olgu need inglise, prantsuse või üheski Euroopa keeles. Peame looma ja lokaliseerima rakendused oma keeltes. Ürituse kogu eesmärk on see võimalikuks teha, ja senisest kiiremini. Seda ei hakka vedama tingimata suur varustaja."

Kaugem eesmärk on arendada e-valitsuse süsteeme. "Kui uurida riiklikku tasandit või isegi tervet kontinenti, näete, et paljud meie kasutatud tehnoloogiad on imporditud. See tähendab, et olete haavatavad. Kui kõik süsteemid on sisse toodud, loob see uut tüüpi sõltuvuse, sest te sõltute nendest firmadest, et riiki käigus hoida."

Ta usub, et avatud tarkvara on õige lahendus. "See võimaldab mahtu ja kompetentsi rutem luua. Ja see tähendab, et noor arendaja jõuab tasemele, kus saab tõesti oma firma luua, palju kiiremini; ja neil on terve globaalne võrk inimestest, kes neid õpetavad ja aitavad globaalse standardini jõuda."

Musta mandri avatud lähtekoodiga tarkvarategijad on juba parema maailma loomisele kaasa aidanud. Haiti maavärina järel said ohvrid kasutada (Ushahidi saidi kaudu) kõiksugu tarviliku palumiseks geosildistamise tarkvara. Selle loomisel oli oma roll Keenia, Ghana, Lõuna-Aafrika, Botswana ja teiste Aafrika riikide inimestel, samuti mujalt maailmast.

"Te saadate oma külast mobiiltelefonisõnumi, ja aitajad suudavad teid selle põhjal üles leida," seletab Gordon. See osutus nii kasulikuks, et leidis kasutust ka Tšiili maavärina järel.