Arvutid kümnete erinevate pistikupesadega on minevik. Juba mõne aastaga kaovad kõik spetsiifilised pordid ja jääb vaid üks tüüp: USB Type-C, ennustab uuringufirma ABI Research, kirjutab AM.ee.

Seegi ei pruugi kõigile masinatele alles jääda. Eriti õhukesed ja mobiilsed masinad on välismaailmaga peagi ühenduses vaid traadita võrkude kaudu.

Ligi pool nutitelefonidest ja 93% süleritest omavad 2020. aastaks USB Type-C ühendust, pakub ABI Researchi uuring. Lisaks muutuvad seadmed aina enam traadita võrku kasutavaks, sest ühenduskiirus võrreldes kaabliga on peaaegu sama.

"USB Type-C ja Thunderbolt 3.0 on viimased füüsilised pordid, mis arvutitele alles jäävad, enne kui minnakse täielikult üle traadita ühendustele," ütles uuringut läbi viinud tööstusanalüütik Andrew Zignani.

Traadita ühendus, mille kaudu arvutid hakkavad suhtlema, on tõenäoliselt 802.11ad, tuntud ka kui WiGig. Juba on esimesed Delli, Aceri ja ASUSi sülerid selle lahenduse saanud ning tulevad müüki aasta lõpus.

WiGigi tugijaamad ja võrguseadmed tulevad müüki samuti selle aasta lõpus ja tagavad piisava kiiruse, et üle õhu võiks ühendada arvutite ja mobiilidega kõikvõimalikke kiiret ühendust vajavaid seadmeid.

Foto: tootja

Mis on WiGig?

WiGig on Wi-Fi Alliance'i uus standard 802.11ad, mis töötab litsenseerimata 60 GHz sagedusel kiirusega kuni 7 Gbit/s.

WiGig võib saavutada teoorias spetsantennidega ka kuni 25 Gbit/s kiiruse. 1080p täispika faili allalaadimine kestaks WiGigiga ligi kolm minutit.

WiGig ei pruugi siiski kohe tavalist wifit asendada, sest leviulatus on üsna väike - 10 meetrit ehk umbes sama palju kui Bluetoothil.

WiGigi üks hea omadus on nähtamatult lülituda 802.11ac ja 802.11ad võrgu vahel. Ehk kui kaugus ruuterist on alla 10 meetri, saab nautida gigabitiseid kiirusi, kaugemal aga aeglasemat ac-võrgu pakutavat kiirust.

Lähiajal ei loobu kaablitest võimsad sülerid ja muidugi ka mitmed vanad taristuseadmed nagu serverid, projektorid ja lauaarvutid.

"Kindlasti tulevad ka sellised WiGigi-võimelised seadmed, mis vahendavad kiiret traadita võrku kaabli kaudu vanematele seadmetele, samuti jääb USB Type-C aku laadimiseks ja kasutamiseks sel juhul, kui traadita võrku pole saadaval," lisas Zignani.

"WiGig-toega ekraanid, projektorid, televiisorid ja muud lisaseadmed vahetatakse välja pikema aja jooksul ja seni kaablid veel kuhugi täiesti ära ei kao."

ABI Research'i seadmete ühenduste tuleviku uuring (Device Connectivity Report) on osa traadita ühenduste tuleviku uuringust (Wireless Connectivity Service).