EWG ehk The Environmental Working Group on keskkonna ja avaliku tervise uuringuid tegev organisatsioon. Neil on hiljutisele kümme kuud väldanud projektile toetudes mõndagi negatiivset öelda uute mobiiltelefonide mõju kohta inimeste tervisele.

Nad jõudsid järeldusele, et taskusse mahtuvad sõbrad tõesti kiiritavad meid. Seadmete vastavad näidud (SAR ehk Specific Absorption Rate) on üllatavalt kõrged.

Sellealased uuringud on üldiselt paraku väga segases seisus. EWG koostas õnneks rohkem kui tuhandest mobiiltelefonist koosneva tabeli, mis annab SAR-näitudest selge ülevaate.

Selgub, et mitmed hetkel menukad ja paljuräägitud taibutelefonid jõuavad suurimate "kiiritajate" sekka, näiteks Motorola Droid, iPhone 3G S, BlackBerry Bold 9700, LG Chocolate Touch (VX8575) ja HTC Nexus One. Värskelt on ilmunud ka positiivsete näiduga mudeleid nagu Motorola Brute i680, Samsung Mythic ja Pantech Impact.

EWG reastab (USAs) laialt saadaval seadmete põhjal kümme "tervislikeimat": Sanyo Katana II, Samsung Rugby (SGH-a837), Blackberry Storm 9530, Samsung I8000 Omnia II, Samsung Propel Pro (SGH-i627), Samsung SGH-t229, Helio Pantech Ocean, Sony Ericsson W518a Walkman, Samsung SGH-a137, LG Shine II.

Kui tahate kindla mobiili kohta teada, tuleb see suurest nimekirjast ise leida, link on uudise lõpus. Suurim legaalne SAR-näit on 1,6, aga näidud kõiguvad tublisti, madalaimad algavad 0,3-st.