Möödunud nädalal toimunud konverentsil OpenSource World teatas Dell, et ettevõte kavatseb laiendada eelpaigaldatud Linuxi operatsioonisüsteemiga arvutimudelite valikut ja kaalub hüppamist nutiarvutite (ingl
smartbooks
- ARM protsessoriga väikesed sülearvutid) rongile, vahendab Ars Technica.

Teoorias peaks ülipaindlik Linux operatsioonisüsteem minirüperaalidele ideaalselt sobima. Avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemi annab kokku tõmmata ja sellele saab luua kasutajaliideseid, mis miniarvutite pisikese ekraaniga ja vähese jõudlusega arvutite puhul tagavad parema kasutamiskogemuse kui standardtöölaud.

Seni on Linuxi levikule olnud takistuseks riistvaratootjate puudulik Linuxi graafiliste keskkondade ja töölaualiideste kogemus. Kuigi esimeste miniarvutite seas oli Linux üpris levinud, langes see ebapädeva konfiguratsiooni ja mitmesuguste anomaaliate ohvriks, mille tulemusena on praegu miniarvutite peamiseks opsüsteemiks Windows XP.

Siiski on võrreldes tolle ajaga olukord paranenud. Kitsaskohad on kõrvaldatud ning Linuxiga minirüperaalid on täna palju kasutajasõbralikumad. Olukorra paranemisele aitavad kaasa ka miniarvutite tarbeks loodud erilahendused nagu Inteli Moblin Linux operatsioonisüsteem ja Ubuntu Nebook Remix. Nende arendustöö tulemusena peaksid miniarvutid käivituma senisest kiiremi ja tooma parema riistvaratoe ning sõbralikumad kasutajaliidesed.

Delli juhi sõnul muutuvad Linuxiga miniarvutid üha populaarsemaks. Avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteem võib peatselt saada veelgi tugevama tuule tiibadesse, sest turule on jõudmas uus klass minisülearvuteid — ARM protsessoritega nutiarvutid. Delli ühe juhi David Finch’i sõnul on ettevõte suure tõenäosusega selliste arvutite tootmisest huvitatud.

Windows operatsioonisüsteemid praegu ARM-protsessoritel ei jookse ja Microsofti sõnul pole neil kavas nimetatud protsessoreid ka tulevikus toetama hakata. See tähendab, et ainsad operatsioonisüsteemid, mis ARM seadmetega toimivad on  manusseadmetele mõeldud Windows CE või erinevad Linuxiversioonid.

Juhul kui nutiarvutid saavutavad märkimisväärse populaarsuse, ohustab see tõsiselt senist Winteli (Windows + Intel) hegemooniat.  See omakorda võib olla ka üks peamiseid põhjuseid, mis Dell nutiarvutit platvormi vastu huvi tunneb. Suurettevõtted, valitsusasutused ja paljud muud organisatsioonid, kes ostavad suures mahus tarkvara, teavad, kui hõlpsasti saab Microsofti hindu allapoole tingida, kui ähvardatakse üleminekuga vabale tarkvarale. Dell võib samuti kasutada antud juhul nutiarvuti trummi Inteli ja Microsoft ehmatamiseks — sest kui plaan tõsine oleks, on tegemist arvutimaailma märkimisväärselt mõjutava sündmusega.

Seni on Dell igal juhul seotud nii Inteli kui ka Microsoftiga ja isegi Dell’i Linuxiga arvutite müügikeskkondades seisab bänner, millel kuulutatakse, et Dell soovitab Windows Vistat.

Nutiarvutite kontseptsiooniga tulid möödunud kevadel lagedale ARM protsessorite ja süsteemikiipide tootjad Qualcomm ja Freescale. Näiteks Qualcomm on loonud Snapdragon platvormi, mis pakub kõikvõimalikke traadita ühendusi, GPS-i ning mängib maha rikkalikku 3D graafikat ja HD videot. Seade on sarnaselt mobiiltelefonidega pidevalt töövalmis ja aku eluiga küündib 12 tunnini. Esimesed seadmed peaksid turule jõudma sügisel.