"Vanade seadmete taaskasutusse võtmine ja nende materjalide ringluses hoidmine tekitab kordades pisema ökoloogilise jalajälje ja kulutab vähem energiat kui sarnaste asjade jaoks maapõuest uute maavarade ammutamine," ütleb MTÜ EES-Ringlus juhatuse liige Margus Vetsa.

Kui näiteks külmkappide puhul tagastatakse 2/3 vanadest, siis väikese kodutehnika taaskasutusse jõudmise protsent on Eestis alla 20%, teab Vetsa.

Just seepärast on paljudes poodides tavapärastele patareide ja lambijäätmete kogumiskastidele lisandunud väikese kodutehnika omad. Inimene ei pea midagi ostma, et sinna kraami viia.

Väikekodutehnika on seade, mille välised mõõdud on alla 25 cm, näiteks:

* triikrauad, röstrid, fritterid,

* kohviveskid, kohvimasinad,

* juukselõikusmasinad, föönid, habemeajamisaparaadid, massaažiaparaadid jm kehahooldusseadmed,

* elektroonilised mänguasjad,

* kellad, käekellad, muud seadmed aja mõõtmiseks, kaalud,

* sülearvutid (kaasa arvatud hiir, ekraan ja klaviatuur), pihuarvutid, märkmikarvutid, kalkulaatorid, telefonid, taksofonid, traadita telefonid, mobiiltelefonid, automaatvastajad, väikesed audiovideo seadmed (raadiod, pleierid, kõrvaklapid jms)

* muud väikesed tarbeelektroonika- ja meditsiiniseadmed.

Kampaaniaga on juba liitunud suuremad kaubandusketid: K-Rauta, Prisma, Euronics, Expert, Bauhof, E-Lux, Kodumasinad, Maksimarket.

1 tonnist kasututest väike-kodutehnika seadmetest saab:

- 350 kg puhast terast;
- 300 kg erinevat tüüpi plasti;
- 100 kg erinevaid elektrimootoreid;
- 35 kg juhtmeid ja pistikuid;
- 40 kg trafosid ja kondensaatoreid;
- 20 kg alumiiniumi;
- 95 kg muid materjale;
- 60 kg taaskasutuseks sobimatuid materjale (lähevad põletamisele energia
saamiseks).

Tonnist väike-kodutehnika seadmetest umbes 85% leiab ringlusse võtmist materjalidena, 10% läheb põletamisele, 5% läheb ladestamisele.

Vanadest lambipirnidest jääb peale töötlemist järgi 85% klaasi ja 5% muid taasringlusse võtmise kõlbulikke materjale. Ainult 10% läheb ringlusest kõrvaldamisele.

Mis juhtub vanade seadmetega peale kokkukogumist

* väike kodutehnika läheb Harjumaal ümbertöötlemisele jäätmekäitluskeskusesse Weerec. Seal eraldatakse üksteisest erinevad materjalid ja ained ning suunatakse vajadusel täiendavateks käitlustoiminguteks kuni jäätmetest on saanud taas tooraine, mida saab kasutusele võtta uute toodete valmistamisel;

* lambijäätmed lähevad ümbertöötlemiseks Läti jäätmekäitlufirmasse;

* patareid leiavad ümbertöötlemist Poola jäätmekäitleja juures.

MTÜ Eesti Elektri- ja Elektroonikaseadmete Ringlus on elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkivate jäätmete käitluse korraldamise eest vastutav tootjavastutusorganisatsioon.

Ekogaisma Eesti OÜ on tootjavastutusorganisatsioon, mis korraldab lambijäätmete kokkukogumist ja ümbertöötlusse suunamist.