Uus mudel ehk viienda põlvkonna Apple TV edastab nimelt nii 4K pilti kui ka eriti laia värviulatust ehk moekat HDR-tehnoloogiat – täpsemalt selle kaht standardit HDR10 ja Dolby Vision.

Suure võiduna tundus ka Apple'i saavutus hakata (vähemalt USA-s) pakkuma 4K kvaliteediga filme sama kallilt nagu täiskõrglahutusega filme ehk umbes 20 dollari eest. Tootjad tahtsid kaks korda rohkem saada ja teistega lepingute puhul oma tahtmise ka said.

Lisaks annab uus kiip viienda põlvkonna Apple TV-le senisest neli korda rohkem graafikajõudlust ja esindatud on muidugi paljud videoteenused nagu ka eestimaalasele kättesaadavad Netflix ja Amazon.

Paraku selgub nüüd, et uus Apple TV näitab samas YouTube'i klippe endiselt ainult kuni täiskõrglahutuses, kuna videosaidi omanik Google eelistab sisu edastamisel koodekit VP9, aga Apple jääb truuks H.264/HEVC-ile.

Seni pole kuulda, et kaks tehnoloogiagiganti omavahel kuidagi kokkuleppele saaks, millest kasutajad ainult võidaksid. Mõlema põikpäisust arvestades ei saa loota, et kindlasti (peagi) jõuavad.

Eesti tehnoloogiafännile muutub uue Apple TV ostmine seega mõttetuks. See on mitte ainult kordades kallim kui konkureerivad tooted nagu Chromecast, vaid ka paljud "rikkas läänes" kättesaadavad videoteenused meie ees oma uksi ja varasalvi ei ava.

Õnneks on meil praegu juba tõesti Netflix ja Amazon, aga õnnetuseks mitte näiteks USA-s kättesaadava valikuga, vaid nigela Eesti valikuga.

Eestimaalasele oleks YouTube seega vägagi arvestatav 4K sisu hankimise allikas, aga kui meediapleier seda ei toeta, siis jääb see argument puha kõrvale.

Muidugi saab Apple TV-d kasutada ka videomänguseadmena, mis toetab iOS-ile ehk Apple'i nutiseadmetele saadavalolevaid mänge. Kas sellest ka uue kalli meediapleieri hankimiseks piisab, on iseküsimus.

Eesti ametlikud edasimüüjad veel Apple TV uusimat ehk viienda põlvkonna mudelit ei paku, nii et selle abil 4K sisu nautimine on eestimaalasele veel unistus.

Ligi kahe aasta vanused neljanda põlvkonna mudelid on aga sama kallid kui seni ikka, vastavalt andmeruumi suurusele ca 180 või 230 eurot.

Apple'i omaselt ei hakatud esmaesitluse ajal sellist pisiasja mainima, et YouTube'i 4K klipid on "keelatud maa". Selle avastasid innukad esimesed kasutajad. Seade ilmus USA-s müügile 22. septembril ehk mõni päev tagasi.