Apple Watch 4 üks põnevamaid oskusi on nutikellade maailmas esialgu uudne kukkumistuvastus (ingl fall detection), mille eesmärk on märgata, et kas äkki kasutajal on halb hakanud, ta on kukkunud ja hädaabinumbrile võiks kõne teha.

(Esmalt saadab teavituse, et kinnita, et kõik on korras, ja kui kasutaja mõistliku aja jooksul ei reageeri, helistab hädaabinumbril.)

Senised Apple Watchid on osanud tõhusalt jälgida kasutajate südametööd ning selle ebaloomulikuna näivaid kiirenemisi-aeglustumisi. Seega on alust loota, et ka kukkumistuvastus toimib kenasti ja võimaldab mõnegi kasutaja elu päästa.

Uudne oskus on aga vaikimisi välja lülitatud, mis toimub kellaga ühendust hoidva Apple'i nutiseadme äpis My Watch, kus saab Emergency SOS valiku all seda sisse-välja lülitada.

Kukkumistuvatus lülitab end ise sisse ainult 65-aastase või vanema kasutaja puhul, mis eeldab, et too on oma vanuse nutiseadmes eelnevalt ära märkinud.

USA-s Davises asuva California ülikooli õigusprofessor Elizabeth Jon märkis aga hiljutises Twitteri-säutsus, et kukkumistuvastus tasub igal juhul välja lülitada, kui ei taha anda politseile alust sind vahi alla võtta.

Asi selles, et kui USA-s 911-hädaabinumbril helistada, teeb politsei ka helistaja suhtes taustauuringu. Kui midagi kahtlast silma hakkab (omad kasvõi keelatud aineid või esemeid), võidakse sind arreteerida.

Hädaabikõne puhul on politseil õigus ka ilma läbiotsimisloata su koju või au valduses territooriumile siseneda ja seda läbi otsida.

Eestis see kõik ilmselt ei kehti, sest Apple pole ametlikke edasimüüjaid volitanud üldse meie riigis Apple Watchi müüma ja seega ei toimi ka automaatne hädaabikõne numbrile 112.