Enim kajastust saanud funktsiooniks on seejuured Apple Maps – Cupertinos arendatud kaardirakendus, mis asendab Google'i poolt pakutava, kirjutab Kahvel.ee.

Internetiavarustest leiab aga arvukalt kriitikat nii Apple'i otsuse kui ka uue rakenduse kohta üldisemalt.

Küll väidetakse, et Apple tahab Google'ile kätte maksta ning uus rakendus on valminud kiirustades. Sarnast kriitikat on olnud võimalik lugeda ka kohalikust meediast.

Kuid kas vähemalt Eesti mõttes on tegu õigustatud kriitikaga ning kas me jääme ikka millestki väga olulisest ilma?

Apple tahtis Google Mapsist lahti saada

Pärast iOS 6 väljastamist on meediasse jõudnud teated sellest, et Apple'i otsus Google Maps üle parda visata oli isealgatus, mitte litsenseerimise küsimus.

Apple'i seadmete kasutajana usun, et nii oligi. Kujutagem korraks ette, et oled parasjagu Apple'i kingades — kas sina sooviksid, et sinu seadmesse oleks eelinstalleeritud ühe oma suurima konkurendi vägagi populaarne kaardirakendus?

Olgu kuidas on, kuid vähemalt Apple ei olnud sellega rahul ning konkureeriva teenuse asendamine osutus ainuvõimalikuks lahenduseks. Kui see pole aga piisav põhjus, siis tuleks meenutada, et Google Maps iOSil on alati olnud just see üks ja sama rakendus, millele poldud pikisilmi oodatud turn-by-turn funktsiooni lisatud.

Kuigi varasemalt seadmetel olnud rakendus oli arendatud Apple'i, mitte Google'i poolt, ei olevat otsingufirma andnud Apple'ile õigust turn-by-turn funktsiooni kasutamiseks.

Need kaks suurt miinust olevat olnud piisavaks põhjuseks, et Steve Jobs isiklikult määras uut kaardirakendust arendama iOSi eest vastutava Scott Forstalli koos oma meeskonnaga.

Millest me ilma jääme ja mida me võidame?

Kui võrrelda iPhone'il varem leidunud Google Mapsi rakendust uuega, siis saab väita, et ühest hiljuti Eestisse jõudnud funktsioonist jäime me tõesti ilma. Selleks on Google Streetview.

Streetview abil saab väga hõlpsasti tutvuda piirkonnaga, kuhu oled minemas, ilma et kohapeal peaks sind mõni ebameeldiv üllatus tabama. Meie õnneks on antud funktsioon nüüdsest iOSi seadmetel ligipääsetav ka läbi veebibrauseri.

Suure miinusena annab tuua välja ka POI-de ehk huvipunktide puudumise. Vähemalt praegu veel leiab Apple'i kaardilt Eesti kohta vaid mõned suuremad asutused ning haiglad. Restorane, kinosid, kardiradasid ning muid lõbustusasutusi pole peaaegu ühtegi võimalik leida.

Küll aga on õunafirma kaardil vähemasti mõni pluss. Võrreldes varasemaga säästame me väiksemate kaartide näol andmesidemahtu. Nimelt kasutab Apple Maps vektorgraafikat, tänu millele tuleb megabaite kordades vähem tarbida.

Lisaks oleme saanud ka kauaoodatud turn-by-turn funktsiooni. Antud funktsioon juhendab kasutajat sammhaaval punktist A punkti B ehk põhimõtteliselt kaob ära vajadus eraldiseisva navigatsiooniseadme jaoks.

Kuigi esmalt jääb mulje, et tegu on uue väga hea funktsiooniga, siis testimise käigus olen märganud, et Tallinna suhtes suudab ta vahel väga valesti juhendada, kuid see vahel on tõesti vahel, mitte alati.

Mis seis on?

Kokkuvõtteks saab öelda, et Eestis Apple Mapsi kasutades kaotame me Streetview, ohtralt POI-sid, kuid võidame mobiiliarvetelt ning saame kasutada turn-by-turn funktsiooni.

Ei tohi unustada ka seda, et Google on oma kaardirakendust arendanud juba 2005. aastast. Võib oletada, et Apple Mapsi 7. eluaastal saab seda võrrelda teiste sarnaste lahendustega.

Lõpetuseks tuleb ära mainida, et Apple on kogu kaardirakendusega seonduvat üritanud lahendada professionaalselt.

Nimelt avalikustati septembri lõpus Apple'i kodulehel õunafirma tegevjuhi Tim Cooki avalik pöördumine, milles vabandatakse klientide ees ning soovitatakse vajaduse korral kasutada mõnd muud kaardirakendust nagu nt Bing, MapQuest, Waze või Google'i ja Nokia kaarte.

Et viia Apple Maps veelgi kiiremini konkurentsivõimelisele tasemele, palus Apple paljudel oma poetöötajatel võtta kätte iOSi seade ning asuda vigade täheldamisel ettevõttele parandusi esitama.