AMD teatas, et Intel kavatseb lähima kuuekümne päeva jooksul lõpetada 2001. aastal sõlmitud vastastikuse litsentsilepingu juhul, kui AMD ei võta midagi ette protsessoritootmiseks asutatud ühisettevõtet Globalfoundries puudutavate küsimustega, teatab Cnet.

Probleem on selles, et Inteli käes on paljud olulised x86 protsessoritehnoloogia litsentsid ja patendid, mille jagamiseks AMD-ga sõlmiti 2001. aastal kaup-kauba vastu leping. Nimetatud lepingu kohaselt peab, vähemalt Inteli arvates, AMD x86 protsessoreid tootma ainult oma katuse all ja nende litsentside edasiandmine on keelatud, mida väidetavalt AMD on teinud, kui asutas protsessoritootmiseks ühisfirma Globalfoundries.

Inteli väitel ei ole Globalfoundries AMD tütarettevõte ja seetõttu rikub nimetatud ettevõte Inteli litsentsiõigusi. Intel peab intellektuaalset omandit enda kallimaks varaks ja leiab, et AMD-l ei ole seda õigust anda edasi kolmandatele osapooltele.

AMD selgitab omalt poolt, et tema arust on Globalfoundries puhtal kujul AMD tütarettevõte ja näeb Inteli kaebuses soovi oma konkurent hävitada.

Globalfoundries kiibivalukoja omanikud on AMD 49 ja Abu-Dhabi valitsusele kuuluv investeerimisettevõte ATIC 51 protsendiga ning mõlemal osanikul on firmas võrdne sõnaõigus. AMD sõnul varustab ATIC ettevõtet vajaliku kapitaliga, et rajada parim võimalik tootmisbaas, mis omakorda tekitab Intelile suuremat konkurentsi.

AMD viitas ka Euroopa Komisjoni, USA, Jaapani ning Korea valitsuste süüdistustele Inteli vastu, et too olevat oma valitsevat positsiooni ära kasutanud konkurentsi lämmatamiseks (soodsamad hinnad ettevõtetele, kes kasutavad ainult Inteli toodangut).