Esikoha nimel purelevad Seagate ja Western Digital, nende järel sörgib kummastki poole pisema haardega Toshiba.

Kahe gigandi pikas heitluses on oodata aga suurt pööret: Western Digital otsustas sulgeda oma aastakümneid tegutsenud tehase Malaisia pealinn Kuala Lumpuri lähedal Petaling Jayas.

SSD-d ehk pooljuhtkettad on kõvaketaste kunagise tähtsuse minetanud. SSD üldiselt on endiselt märksa kallim kui kõvaketas, aga hinnavahe pole enam nii valus nagu näiteks kümne aasta eest.

Selle tulemusel on pooljuhtkettad kiiresti laialt levinud ja kõvakettad eelistatud pigem nende seas, kellel on himu arvutis või (kodu)serveris sadade gigabaitide või terabaitide kaupa faile hoida.

(Aina kasvab ka NAND-tehnoloogia põhise välkmälu populaarsus).

Kõvaketaste hinnad on gigabaidi-dollari suhte arvestuses aina langenud, viimane märgatav hinnatõus oli 2011. a, kui tootmismahud Tai üleujutuste tõttu tublisti "kokku kuivasid".

Möödunud aastal väljus vabrikutest siiski 400 miljonit kõvaketast, mis on kindlasti arvestatav kogus. Aga näiteks veel 2014. a oli see arv 550 mln.

Kuala Lumpuri tehase sulgemine 2019. a lõpus jätab Western Digitalile veel kaks tehast, mõlemad Tais – Prachinburis ja Bang Pa-In'is. Firma avab aga Malaisisas Penangi osariigis veel ühe SSD-vabriku.

Raske on siiski ette kujutada, et kõvakettad peagi täiesti "turult välja süüakse". Näiteks turvakaamera-videod suudavad nii palju salvestusmahtu kulutada, et paljud ei raatsiks endile siin SSD-põhiseid lahendusi lubada.