Esimese loo peategelasteks on kaks Nokia nutifoni, millest üks, Lumia 930, jõudis kohale veidi enne IFA messi ja teine, Lumia 830, alles nüüd, kirjutab Digitark.ee.

Voolujooneline ja soliidne disain

Lumia 930 tundub välistelt gabariitidelt suurem ja käes hoides mõnevõrra raskem kui noorem veli L830, samas on mõlema ekraani suuruseks täpselt viis tolli.

930 disainis on ilmselgelt ära tuntavad Nokia geenid, mis said alguse juba N9 ajal. Servades kumer ekraan läheb sujuvalt üle õhukeseks metalseks raamiks, mis lisab telefonile soliidsust, aga ka massi.

Ka tagakülg on endiselt tugevast polükarbonaadist, värve saab valida kolme hulgast: klassikaline must, puhas valge ning rõõmus oranž.

Kui 830 raam tundub esmasel vaatlusel olevat alumiiniumist, siis hoolega uurides osutub hoopis freesitud servadega tugevaks plastiks. Tagapaneel on erinevalt suurest vennast avatav ning materjaliks soe mittelibisev karbonaat. Lisaks eelnimetatud värvidele saab 830 valida neoonrohelisena.

Ekraanid ühesuurused, aga erineva kvaliteediga

Kuigi mõlemal mudelil on ekraanid 5-tollised, on silmapaistev erinevus nii pikslite tiheduses kui ka tehnoloogias.

830 ekraan on IPS LCD, eraldusvõimega 1280 x 720 ja pikslitihedusega 294 ppi.

Lumia 930, olles hetkel Nokia lipulaev, omab Full HD OLED-ekraani, pikslitihedusega 441 ppi! Ekraanipilt, olgu selleks veebileht või mõni rakendus, on tõepoolest väga selge ja klaar nii erksas päikesevalguses kui ka hämaras oludes.

Ainus miinus 930 puhul tuleneb OLED-tehnoloogia kasutamisest, mis "väidetavalt" ei võimalda ooteajal ekraanil kella ja teadete infot kuvada. Ja sellest on pagana kahju!

Foto: AFP (Lumia 930)

930 on ülikiire, 830 piisavalt ergas

Kui juba numbrite võrdlemiseks läks, siis protsessorite võrdlus paljastab mudelite kuuluvust erinevatesse klassidesse veelgi.

930 kõhus on koha leidnud kiip Snapdragon 800, kus protsesse juhtimas neljatuumane Krait 400 (2,2 GHz). Menüüs liikumine, rakenduste avamine ning ka kaamera töö juhtimine toimuvad kiirelt ja sujuvalt.

Kuigi Snapdragon 800-le on ette heidetud mittesäästlikku energiakulu, siis Nokia 2420 mAh aku kuulujuttudest ei heidutu ning lubab kasutada nutitelefoni ilma piiranguteta pea kaks ööpäeva.

830 pardalt leiab kiibi Qualcomm Snapdragon 400, kus vägesid juhatamas neljatuumane Cortex-A7 (1,2 GHz). Ja igapäevaseks kasutamiseks on ka neist näitajatest küllalt. Kasutamine on sujuv ning 2200 mAh aku nõuab laadimist pea pooleteise päeva tagant.

Juhtmevaba laadimine

Enam ei pea lisavarustuse nimekirjast otsima juhtmevaba laadimist võimaldavaid korpusi või tagakaasi. Nii 830 kui ka 930 on juhtmevaba laadimine integreeritud komplekti kuuluvasse tagakaande. Laadija ise on jätkuvalt lisavarustuse nimekirjas.

930 kaamera optilise stabilisaatoriga

Lumia 930 pildimasina kohta saab jagada vaid kiidusõnu. 20 MP 1/2,5-tollise sensoriga kaamera on varustatud optilise stabilisaatoriga, mis suuteline siluma käest filmimisel tekkinud värinad.

Heli jäädvustamine toimub nüüd nelja mikrofoni abil, mis aitab kaasa heli suunatundlikkusele ning dünaamikale. Pildistamisel lisandus võimalus salvestada toormaterjali DNG-vormingus. Paranenud on koostöö LED-välguga, tagades puhta ja kena värvibalanssi.

830 kaamera on tasemel heades valgusoludes

Lumia 830 ajab läbi väiksema 1/3,4-tollise sensoriga, millel pikseid on 10 MP. Heades valgusoludes toimib kaamera perfektselt, hämarates oludes annab tunda sensori väiksus.

Lumia 830 on ka esimene mudel, mis uuenduse Lumia Denim abil Nokia Camera uuenenud sisu ja mugavama kasutajaliidese sai. Oktoobris peaks sama uuenduse saama ka mudel 930 ja väidetavalt peaks lisanduma kellaaeg ja info kuvamine mustal ekraanil ka ooterežiimil.

930 tarkvara: Windows Phone 8.1 ja uudne tõlkerakendus

Lumia 930 oli esimene mudel, mis saabus uuenenud operatsioonisüsteemiga Windows Phone 8.1. Nii lisandus juba teistelt platvormidelt ammu tuttav "kardin"i. Lühike allatõmme ekraani servast avab kiirseadete valiku, pikem tõmme kuvab täisekraanil nii kõnede kui ka meilide teavitused ja samuti uudisvoogude poolt saadetud uudised.

Üks huvitavaim rakendus, mis opsüsteemiga lisandus, on Bing Translator. Näita telefonile võõrkeelset teksti läbi kaamerasilma ning mõne hetke pärast on algne tekst üle kirjutatud tõlkega. Microsofti kiituseks võib öelda, et valikus on ka eesti keel ning tõlkekvaliteet on võrreldav Google'i omaga.

Windows Phone võimaldab nüüd hääljuhtimist

See on veel üks uuendus Microsofti maailmast, mis tõstmas WP-d võrreldavaks Androidi ja iOS-i seadmetega. Nimelt on nüüd võimalik telefoni kasutada mõningates riikides hääljuhtimisega.

Piisab vaid "Hey, Cortana" lausumisest, kui telefon on valmis avama näiteks rakendust Here Drive, kirja panema kalendriteadet või alustama telefonikõnet.

Riikide nimekirjast Eesti hetkel veel puudub. Arvestades Windowsimaailma seotust Eestiga, püsib lootus, et ka väike Eesti lisandub üsna pea USA, Hiina ja Suurbritannia kõrvale.

Kokkuvõte – 930 ja 830 plussid-miinused

Lumia objektiivide valik on mitmekesine

Lumia 930 saab kiita igapäevasel kasutusel, kaameraomaduste, akukestvuse ja viimistluse eest.

Lumia 930 miinused on suurus ja mass, teavituste puudumine ooterežiimil, korpuse kuumenemine MS Solitaire'i kaardimängude mängimisel.

Lumia 830 saab kiita ekraani selguse eest sõltumata valgusoludest. Aku kestab ja hind 4G telefoni kohta on soodne.

Lumia 830 miinuseks võib lugeda kaameratööd väheses valguses. Tagakaas on veidi libe ja plastine.