Kui tööle jõudsin, tuli teha kõigepealt nn ümbrikutest. Nimelt reklaamiti MacBook Airi esimese arvutina, mille saab pista tavalisse mullikilega vooderdatud ümbrikusse nagu pataka pabereid, kirjutab eesti Ekspressi peatoimetaja Priit hõbemägi Eesti Ekspressi võrguväljaandes.

Üks õnnetu New Yorgi ajakirjanik oli koguni oma uuest arvutist niimoodi ilma jäänud. Ta jättis selle kodus ajakirjade ja ajalehtede hunnikusse vedelema ning koos paberipatakaga lendas ka kerge hõbedane liistakas prügikonteinerisse.

Panin Airi ümbrikku ja peatasin trepil kolleegi. “Arva ära, mis siin sees on?” küsisin. “Mingi uus ajakiri?” Võidukalt tõmbasin arvuti ümbrikust välja: “Haa — hoopis MacBook Air!” Pole midagi parata — lapsik tegu, aga võimatu vastu panna.

MacBook Airi cool-faktor on võimas. Ava MacBook Air — ja juttu jätkub kauemaks. Kuid oleks väär arvata, et peale cool’i Airil muid väärtusi ei ole.

Ümar nagu lutsukivi

Üliõhukese ja ülikerge arvuti suurimad plussid ongi kaal ja mõõdud. Kui oled harjunud tassima arvutit õlakotis, siis ainuüksi PC pealt 12” iBooki peale lülitumine teeb elu kergemaks. Aga Air kaalub kõigest 1,2 kilo! Kui see kotti pista, siis pärast majast väljumist tuleb mitu korda kontrollida, kas arvuti ikka sai kaasa võetud, sest tunde järgi ei oska seda enam öelda.

Alumiiniumkorpus on nurkadest-servadest häilitud õhemaks-ümaramaks nagu lutsukivi ja istub kätte nagu valatud. Kaaned sulguvad magnetiga ja nii täpselt, et juuksekarv ka ei mahu vahele. Esteetikalt, disaini ja töötluse taseme poolest on MacBook Air tõeline pärl. Avatud arvutit on mõnus teisele inimesele vaatamiseks ulatada — mugavam igatahes kui mõnda paksu ajakirja. Sellisena on Air juba üsna lähedal elektroonilisele paberile.

Lehitse nagu Tom Cruise

Uuendatud on trackpad’i — selle suurel pinnal saab sõrmedega ringikujuliste liigutustega ekraanil olevaid pilte pöörata, sõrmi laiali nihutades neid suurendada ja kokku tõmmates vähendada. Samuti saab veebibrauserit lehitseda nagu ajakirja. Midagi sellist esitles Tom Cruise ulmefilmis “Minority Report” 2002. aastal erilise tulevikuna. Tulevik on aga käes juba täna.

Airil on LED-taustavalgustusega ekraan, mis on imetabaselt hele. Täismõõdus klaviatuur on samuti valgustusega, mida tüürib valgussensor. Klahvid käivad vaikselt ja mugavalt. Üldse on MacBooki Airi kasutamine ülimugav ja väga intuitiivne. Ese tundub juba vähese kasutamise järel füüsiliselt omana.

Kolm pesa on kohtuseadus

Apple pingutas kõvasti, et MacBook Air oleks piisavalt õhuke, ning ohverdas nii mõndagi. Airil puudub kettaseade. Ruumi aitas kokku hoida ka mittevahetatav, sisseehitatud aku ja spetsiaalselt Airi jaoks loodud väiksemate mõõtmetega protsessor. Ka väikese klapi alt avanevaid pesasid on kõigest kolm — kõrvaklapipesa, üks USB ja Micro DVI. Firewire ja Etherneti pesa ei ole.

CDde ja DVDde jaoks on Airil süsteem nimega Remote Disc, mille abil saab kasutada muid arvuteid, ka PCde kettaseadmeid MacBook Airi orjadena. Mõlemad arvutid ühenduvad omavahel wifi-võrgu kaudu. Ma ei hakanud sellega jändama, kuid ajakirja MacFormat arvustaja kirjutas, et CDde kopeerimisel läbi õhu oli süsteem üliaeglane. Kannatamatutele on mõeldud eraldi kettaseade SuperDrive, mis saab toidet USB-ühenduse kaudu.

Ding an Sich

Võrratus hõbedases alumiiniumkestas MacBook Air o n nagu asi iseeneses — ta on ilus ja lõplik ning upgreidimisele ei kuulu. Omanik peab leppima sellise aku, jõu ja mõistusega, mis kauplusest kaasa antakse.

Ja see tähendab omakorda, et vähemalt see esimene Air ei saa kunagi tõsiseks tööriistaks, näiteks graafilisele disainerile. Kogu oma üli-cool’ist välimusest ja trikkidest hoolimata on see sekundaarne arvuti, mis eeldab, et kusagil on olemas üks tubli tööloom, mis hoiab endas teie muusika, fotod, failid, filmid — kogu teie elektroonilise elu, mida vajate.

Aga kui teil on vaja töölaua juurest tõusta, arvuti seljakotti pista, läbi linna lipata, kohvikus wifivõrku sukelduda, kirju kirjutada, internetti sirvida, mõni artikkel kirjutada ja kadedate pilkude all mõnuleda — siis MacBook Airist täna paremat ei ole.

MacBook Air

Kõrgus: 0,4-1,94 cm

Laius: 32,5 cm

Sügavus: 22,7 cm

Kaal: 1,36 kg

Aku: 37 vatt-tundi liitiumpolümeeraku, tööaeg 5 tundi

Protsessor: Intel Core 2 Duo 1,6 MHz, 4MB kiibil L2 cache, 800 Mhz siin

RAM: 2GB DDR2 SDRAM

Meedia: 80GB 4200 rpm, lisavarustuses 64 GB lisakõvaketas ja/või USB MacBook Air SuperDrive DVD lugemiseks

Ekraan: 13,3tolline TFT LED taustavalgusega ekraan. Resolutsioon 1200x800.

Videoväljundid: micro-DVI adapteriga DVI, VGA, lisavarustuses composite video ja S-video

Graafika: Intel GMA X3100 graafikaprotsessor, 144MB DDR2 SDRAM jagatud põhimäluga

Ühendused: audioväljund, 1xUSB 2.0, micro-DVI

Audio: monokõlar, mikrofon

Traadita ühendused: Wi-Fi 802.11n (ühildub 802.11 a/b/g), Bluetooth 2.1 + EDR

Lisaks: iSight kaamera, täismõõdus taustavalgustusega klaviatuur, mitmepuuteline hiireplaat

Hind: 26 900 krooni