USA föderaalne sidekomisjon andis Google`ile loa oma Project Looni õhupallidega kuni järgmise aasta 4. aprillini erakorralist LTE-võrku üleval hoida. Selle abil peaksid kohalikud Puerto Rico kohalikud omavalitsused ja elanikud saama välismaailma ja üksteisega kontakteeruda ning võimaldataks ka päästeoperatsioone paremini koordineerida.

Futurism vahendas, et üleeile polnud veel selge, kui suur osa Puerto Ricost õhupallileviga katta plaanitakse, millised osad samuti USA-le kuuluvatest Neitsisaartest (mida samuti orkaan laastas) kaetakse ja kui suure õhupalliarmaada Google üldse plaanib saarte kohale levilaevadeks saata.

Google on mobiilsideõhupalle varemgi kriisipiirkondadesse saatnud. Nii aidati nende abiga üksteisele helistada peruulastel, kui seal tugevad tulvaveed ja üleujutused elektri- ja sidesüsteemid rivist välja viisid. Neid on katsetatud ka Prantsusmaal, Brasiilias, Uus-Meremaal, Indoneesias ja Sri Lankal.

Google`i ülesanne Puerto Ricos on Peruust keerulisem, kuna seal tegid Google ja kohalik telekom juba enne katastroofi koostööd. Puerto Ricos alustatakse põhimõtteliselt nullist, kuna seal niisugust koostööd hetkel pole. Ent seda on vaja, sest pallid ei saa levi pakkumisega omapäi hakkama ja Loon tuleb integreerida kohaliku partneri võrku. Project Looni süsteem näeb ette, et umbes 20 kilomeetri kõrgusel hõljuvad pallid saavad maa peal olevalt telekomilt signaale ja edastavad need siis telefonikasutajatele.

Mashable on varem kirjutanud, et Peruus saatsid õhupallid umbes Rootsi-suuruse maa-ala kohal hõljudes edasi 160 GB jagu andmeid, mida võiks võrrelda umbes 2 miljoni e-maili või 30 miljoni WhatsAppi sõnumiga.

Pikemat videot Google`i Project Looni kohta näeb siit.