Kümnes riigis muutuvad need kättesaadavaks 19. septembril, Eestis tuleb täpset ilmumisaega oodata. Aasta lõpuks olla need müügil siiski juba tervelt 115 riigis, ju siis ka meil.

iPhone 6 hinnad algavad 699 eurost, Plusil 799-st, mis sõltub andmeruumi suurusest (16, 64 või Plusil ka 128 GB; valik 32 GB on kadunud).

Aga kumb mudel siis ägedam on? Uurime ja puurime. Kahjuks pole artikli koostamise hetkel uutest mudelitest veel korralikke tootefotosid. Ainult need, mis eilselt tutvustavalt ürituselt pildipanka jõudnud.

Välimus

6 ja 6 Plus ilmuvad mõlemad kuldse, halli ja hõbedases kasukaga. 6 Plus on suurema ekraaniga ja seega üldse suurem. S.o, Apple'i esimene "labidas".

Huvitaval kombel on tänavune kaksik siiski õhem kui mullused 5s ja 5c – vastavalt 6,9 mm ja 7,1 mm eelkäijate 7,6 mm ja 8,97 mm vastu.

5s ja 5c pakuvad mõlemad resolutsiooniks 640 x 1136 ja teravuseks 326 pikslit tollile. Uute mudelite näitajad on siin märgatavalt kõrgemad.

iPhone 6 pakub 4,7 tolli äärest-ääreni ekraani, resolutsiooni 1334 x 750 ja teravust 326 pikslit tollile.

6 Plusil on 5,5-tolline ekraan, täis-HD resolutsioon (1920 x 1080) ning teravus 401 pikslit tollile.

Suuremat mudelit on muidugi nõks vähem mugav käes hoida, aga 6 Plus kompenseerib seda võimalikku puudujääki iOS 8 toel ühe-käe-režiimiga ja võimaldab rakendusi landscape-vaates kuvada.

Foto: REUTERS (vasakult: iPhone 5s, 6, 6 Plus)

Kaamera

Tänavuste iPhone'ide kaamerad ei paku rohkem megapiksleid (endiselt 8 MP), aga tarkvaralised parendused muudavad pildid ilusamaks. Nii nad räägivad-lubavad.

6 Plus pakub 6-ga võrreldes suuremat pildiotsija-pinda viewfinder) ja optilist pildistabilisaatorit. 6 optilist ei paku.

Kas 6 Plusi pildid on siis tõesti ilusamad ja kas areng eelkäijatega on pilte vaadates kergesti tajutav, otsustame tulevikus, kui telefonid oma kasutusse saame.

Jõudlus

iPhone 6 variandid kasutavad Apple'i uut 64-bitist kaksiktuumalist kiipi (6 Plusil veidi kõrgem taktsagedus) ja kasutaja terviseinfo kogumiseks samu sensoreid.

Muutmälu on 1 GB nagu mullustel mudelitel, mis on kerge pettumus. Võime siiski eeldada, et Apple lasi tarkvara iOS 8-le ja uutele iPhone'idele mõeldes optimeerida, nii et jõudlusekasvu mingites äppides tajume ikka.

Kuna uue opsüsteemi iOS 8 rõhk on terviseinfo kogumisel, võib nentida, et 6 saab 6 Plusi ees teatava eelise, kuna seda on veidi kergem sportides kaasas kanda ja niisama pihus hoida.

Aku

iPhone 6 aku võimaldab ühe laadimisega (tootja andmetel) kuni 14 tundi 3G-kõneaega, kuni 50 tundi heliesitust, kuni 11 tundi videoesitust.

6 Plusi aku on suurem, vastavad numbrid olla 24, 80 ja 14 tundi.

Mõlema tulemused on siiski edasiminek 5s-i akukestvusega võrreldes.

Muu

6 ja 6 Plus on saanud lõpuks ometi lähiväljaside-toe, millel põhineb ka Apple'i uus kontaktivabade mobiilimaksete süsteem. Selle kasulikkus on Eestis hetkel null, aga tulevikus asi vast muutub.

Kokkuvõte

Küsimus on ikka selles, kui väga sulle meeldivad suured telefonid. Kui vastus on "väga" ja ostad 6 Plusi, siis pead rohkem maksma ja harjuma iPhone'i kohta ebatavaliselt suure seadmega. 6 näitajad on samuti igati head ja seade ise käepärasem.

Nüüd tekib aga küsimus, kas tahad üldse senise mudeli välja vahetada, kui edasiminek 5s-i/5c-ga võrreldes on kõigest mõõdukas.

Kas senine 5s/5c rahuldab niigi? Või tahad veidi õhema korpuse, suurema ja teravama pildiga ekraani eest sajalisi luhvtitada?

Soovides lõõpival toonil lõpetada: kõik see, mis sulle uute iPhone'ide juures meeldida võiks, on teiste tootjate poolt muidugi juba ammu turule toodud. Tšekka ingliskeelset võrdlust naljasaidilt