Ruumilistel spordiülekannetel on eeldatavalt suur roll 3D-telerite massidesse jõudmisel. Spordiüritused loovad täpselt sellise õhustiku, mille najal 3D õitseb. Te näete kogu elevust ja pinget, halba ilma, väljapressijalikke hindu ja koduteed talumata.

See pole veel päris sama, mis kohal olla - selleks peame mõned aastad ootama holograafilist 3D-d, aga n-ö lisamõõtme omandanud sport on ikka päris vahva.

Artiklis korduvalt mainitud Sky ja ESPN ei anna hetkel eesti vaatajale midagi, aga tulevikus ilmselt ikka, kui 3D hoogu kogub.

Ameerika jalgpall: 4/5

Seda peetakse 3D-spordiülekannete maailmas tulevikus üheks suurimaks tõmbenumbriks, ESPN 3D hakkab näiteks kolledžitasemel kohtumisi näitama iga nädal. Sports Illustratedi ajakirjanik kiitis sellist kogemust väga: "3D-s nägin, mida mängijad väljakul ja otse väravaposti taga istunud fännid sel õhtul nägid. Mängu võitnud pall lendas sisse kõigest tollide kaugusel ja täpselt viimasel ajal. Kui see oodanuks pöördeks veel ühe millisekundi, oleks see püsttala tabanud." Kui kaamerad on õiges paigas, võime mängijate valu jagada.

Vibulaskmine: 1/5

Kuulub vaevalt põnevaimate alade hulka, aga on 2012. aasta olümpial esindatud. Kui mõni kaameramees oleks piisavalt vapper, et sihtlaua taga püsida, võiks asjad päris vürtsikaks muutuda, aga need nooled on liiga peenikesed ja lendavad liiga kiiresti, et pakkuda enamat kui peavalu.

Kergejõustik: 3/5

BBC lubab, et filmib suure osa 2012. aasta Londoni olümpiast 3D-s. 3D ei tundu kõrvaltvaates nii hea, aga kindlasti leidub ka häid momente nagu Usain Bolti põlv teleriekraanilt teie ruumi jõudmas või Phillips Idowu teile sülle hüppamas. Ehk isegi küünitate üles korjama teatepulka, mis üritusel maha kukkus.

Pesapall: 4/5

Teine kindel hitt ameeriklaste seas. Pesapalliväljak mahub kindlasti otsapidi teie elutuppa ja te võpatate, kui kaamera näitab püüdja vaatenurka ja pall sööstab teie poole. Kindlasti tekib ka häid kaadreid, kui kojulöök lendab rahva sekka.

Korvpall: 4/5

Sports Illustratedi Andy Staples ütleb, et see on sama tunne kui mängu ajal väljakul seista. "Kui Kevin Daley vehkis rahva suunas näpuga, hüppasin eest ära, et pihta ei saaks." Mängijate rüselus ei lisa ehk palju, aga suur pall on 3D jaoks ideaalne ja peaks aitama luua suurepäraseid õhukaadreid.

Poks: 5/5

Kujutlege sparringut Floyd Mayweatheriga oma elutoas, ilma et pärast midagi viga oleks. 3D-poks ei suuda seda veel päris pakkuda, aga Sky varased eksperimendid näitavad, et kogemus on nauditav, kui iga hoop, kummmardus ja kõrvalepõige sööstavad ekraanilt välja. Vajate ehk isegi katet vere- ja higipritsmete eest!

Bowling: 3/5

Brittide vaoshoituim sport on tavalisel (2D) kujul kummaliselt lummav ja 3D jaoks nagu loodud, sest kaamerad asetsevad loomulikult mõlemal pool rohelist. Kõrvaltvaates kaadrid kõverdatud põlvedega bowlijatest ei paku samas palju.

Kriket: 4/5

Sky näitab oma 3D-kanalil peagi esimest kriketimatši otseülekannet. See on huvitav eksperiment, sest sport on 3D jaoks sobiv (loomulik vaatenurk üle pallija käsivarre). Mõned laiemad kaadrid on ehk lamedad, aga kriketi vaatamise nauding sünnib suuresti aegluubis lähikaadritest löömisel ja pallimisel.

Jalgrattasõit: 3/5

Jälgida pedaalimaniakkide teekonda üle Alpide võib mõjuda mitmel viisil veidralt: kiirelt liikuvad kaamerad on 3D jaoks halb uudis, aga velodroomil toimuv võiks sobida. Chris Hoy, Bradley Wiggins ja teised kurvidest läbi vihisemas, ekraanilt väljumas ja sinna tagasi sukeldumas on sama mõjus nagu külgvaates finišijoone filmimine mõjub lamedalt.

Nooleviskemäng: 3/5

Õhustiku mõttes oleks raske üle trumbata rahva seas istumise kogemus. Asi pole niivõrd visuaalses küljes (vaates) kui pöörasuses. 3D-vaade Phil "The Power" Taylori küünarnuki tagant oleks lahe ja lähivaade märklauale tooks pubielamuse koju kätte.

Sukeldumine: 1/5

Kui jätta kõrvale pealtvaade alguses, me ei suuda näha, kuidas sukeldumine 3D-st võidaks. See toimub liiga ruttu lamedas plaanis ja miski ei tule kaamera poole või sellest eemale.

Golf: 4/5

Kas olete tahtnud Tiger Woodsi selja taga seista või Lee Westwoodi kõrva sosistada, kui ta Ryder Cupi võidulööki sooritab? 3D-kogemus oleks siin väga mõjus, aga mitte palli teekonna jälgimise suhtes, vaid planeedi ilusaimate spordikeskkondade nautimiseks.

Võimlemine: 5/5

Kui leidub üldse spordiala, mis karjub 3D järele, peab see olema vast võimlemine. Erinevad alad vajavad kõik graatsilist koordineeritud liikumist kolmes ruumimõõtmes. Kukerpallitamine, keerdumine ja põrandale hüppamine oleks eriti uhked, kui kaameratöö pole liiga kiire. Ja ei mingit suumimist, see tekitaks raudselt peavalu!

Jalgpall: 3/5

Jalgpall on joogikohtades käivate spordifännide lemmik, aga jalgpall ei sobi 3D-sse nii hästi kui teid soovitakse uskuma panna. Loomulik külgvaade ei anna palju lisasügavust. Asi paraneb, kui asetada kaamera värava taha, et mängijaid näha, kuigi kummalisel kombel on põnevaimad kaadrid need, mis rahvast näitavad.

Ekraanilogo ja skoorilugeja asetus mõjutab tugevalt, nagu spordis ikka, pildi sügavust. Need võivad väga segavaks muutuda, kui liialt välja ulatuvad. Sky töötab selle kallal.

F1: 5/5

Tundub kindel, et vormelisõit kolib peagi 3D-sse, kuigi mitte tingimata teleekraanidel, vaid kinodes. Elevuse võimalusi on lõputult - kaamerad on radade külgedel, peatuspunktides ja autodel. Teile saavad koduses mugavuses selgeks vormelisõitjaks olemise põnevus ja õudus.

Ratsutamine: 4/5

Grand Nationali ülevus kümnekordsel kujul. Selle annaks 3D-päev Aintrees, kui kaamerate asetus hästi läbi mõelda.

Maahoki ja hoki: 2/5

Siia võiks lisada polo - üldse igasuguse mängu, kus kaks tiimi keppide abil palli või litrit taovad. Nagu jalgpalli ja ragbi puhul, ei annaks liigne hulk kõrvaltvaates tegevust piisavalt head 3D-materjali. Lisaks on probleem kiiresti liikuvas väikeses objektis, mida on 3D-s keerukas jälgida, sest aju vajab toimuva töötlemiseks rohkem aega.

Kelgusõit: 4/5

Võiks olla mõnes mõttes põnevaim 3D-kogemus siit üldse. Kujutlege ise kelku läbi ekraani sööstmas, puistates vaiba virtuaalset lund täis, teid aga sohva taha varjumas. Neetud kelgud liiguvad paraku nii kiiresti, et silmad ei jõuaks infot vastu võtta. Kui seda aga nii töödelda, et kelk liiguks ekraanilt teleri poole või seest ekraani poole, oleks visuaalset kogemust kergem vastu võtta.

Sõudmine: 1/5

Te peaks tõepoolest paatide kõrval olema, et meeskondade relatiivseid asendeid märgata, aga see ei annaks eriti midagi 3D-kogemusele.

Ragbi: 4/5

Sky plaanib ragbit sügisel 3D-s näitama hakata. Nagu jalgpallis, saab parimad stseenid kätte, kui kaamera pole küljel, vaid otstes, nii et mängijaid liiguvad teie vaatenurga poole.

Purjetamine: 2/5

Purjetamise probleemiks on, et kui eemaldada kommentaatorite hääled, näeb see välja nagu lihtsalt mõned paadid merel. 3D lisamine ei muuda seda märkimisväärselt, eriti üldvaate puhul, aga kogemust rikastaks paatidele lisatud lähivaated.

Suusatamine ja suusahüpped: 4/5

Mäest alla suusatamine oleks 3D-s äärmiselt rabav, kuid probleeme võib esineda, kui kaamerad suumivad suusatajatele liiga lähedale. Suusahüpped pakuvad 3D-ülekanneteks suurt potentsiaali, sest hüppajad liiguvad suhteliselt aeglaselt ja hüppetrajektoori saaks katta nn linnusilma vaatest.

Snooker: 5/5

Snookeri suuresti staatiline loomus ja loomupäraselt sügav vaatenurk sobivad 3D jaoks nagu valatud. Näha lauda ekraani täitmas ja mängija õlga või küünarnukki ekraanist väljumas looks ilusa kompositsiooni. Oleks lahe palle teie kohvilaua poole sööstmas. Ka rahva filmimiseks oleks häid võimalusi, mis looks sobiva atmosfääri ka kodus.

Squash: 2/5

Pall on väike ja liigub kiiresti, mis teeb ala 3D jaoks sobimatuks. Kui aga kaamerad mängijate ette ja taha paigutada ja nende üsna fikseeritud asenditega arvestada, võiks kogemuse üsna hästi edasi anda.

Ujumine: 1/5

Nagu sõudmine, saab ujumise jälgimist nautida peamiselt basseini ääres, mis pole 3D jaoks parim vaatenurk. Kukerpalliga pöörded vee all ja ujujaid jälgivad kaamerad saaks huvitavat materjali pakkuda, kuigi see oleks ka natuke veider. Rahvakaadrid oleks aga nii head kui hästi näeb üksikuid inimesi.

Lauatennis: 5/5

3D jaoks üks sobivamaid spordialasid. Laua suurus ja loomulik vaatepunkt mängija käsivarre taga on ideaalsed. Ülekannete tegijad võiks eksperimenteerida võrgu paigutamisega ekraaniga samale pinnale, nii et pool lauda asuks teleris ja pool ekraanist väljaspool. Võimalus teha häid kaadreid rahvast ja lustida aegluubis lähikaadritega servidest ja tagasilöökidest.

Tennis: 2/5

Eurosport näitas tänavust French Openit 3D-s. Veider on see, et kuigi pakutav on paeluv, tekib tunnete, et olete miniatuurseid inimesi jälgiv Gulliver. Pall ja mängijad liiguvad kaamerate jaoks liiga kiiresti, nii et väljaspoole projekteeritav äks annaks kohutava peavalu.

Wrestling: 4/5

Nii TNA kui WWE wrestlingul on 3D-ülekannete puhul tugevalt potentsiaali. Kaamerad võiks ringis toimuva tõesti teie elutuppa tuua. Küljele kallutav Hulk Hogan ähvardaks teie vabale koleda oranži pleki jätta ja teil oleks võimalus John Cena "hoiakukohendamise" konteragistavat mõju peaaegu ise tunda. Ai!