1. Apple ja FBI vastuseis.
Veebruaris otsustas Los Angelese piirkonnakohus, et Apple peab tulema FBI-le appi, et leida San Bernardino massitulistaja telefon. See tähendas, et Apple oleks pidanud tegema kõikidele iPhonedele süsteemiuuenduse, et valitsusel oleks salvestatud infole juurdepääs. Hoolimata kohtuotsusest keeldus Apple sellest resoluutselt, öeldes, et selline tegevus oleks põhimõtteliselt vähk tarkvara maailmas, kuna kõikide inimeste privaatsus oleks kompromiteeritud.

FBI aga raius omalt poolt, et selline uuendus on hädavajalik rahvusliku julgeoleku tagamiseks ning süüdistas algselt Applet suisa terrorismi toetamises. Avalikkus jagunes kaheks- ühed protestisid, et ligipääs tagataks ja teised, et säiliks inimeste privaatsus. Õnneks said võimud ise telefoni lõpuks sisse häkitud ja leidsid selle tänu palgatud häkkeritele. FBI teatas, et telefonist ei leitud midagi huvipakkuvat.

2. Enam kui miljard häkitud e-maili kontot
Detsembris 2016 teatas Yahoo, et enam kui miljonisse registreeritud kontosse on sissehäkitud. See teade tuli vähem kui kolm kuud peale nende eelmist teadet, mil neil tuli tunnistada 500 miljoni häkitud konto juhtumist. Saagiks langesid kontoomanike nimed, e-mailid, telefoninumbrid, sünniajad, paroolid ning turvaküsimused koos vastustega. On teateid, et Verizon kaalub tõsiselt Yahoo edaspidise pidamise vajalikkust, sest kunagine ere täht internetimaailmas on tänaseks suuremalt osalt oma sära kaotanud.

3. Samsungi plahvatav Note 7
Note 7 oli potentsiaalselt Samsungi järjekordne edulugu, kuid seade osutus sedavõrd kuumaks tooteks, et kippus pahatihti plahvatama. Viga oli toote disainis, mistõttu võeti riist tootmisest maha ja ka lennufirmad keelasid neid enda pardale tuua. Näis, kas see skandaalne viga mõjutab ka nende lipulaeva, S-seeria telefonide müüki. Igaks juhuks lükkas Samsung enda uue telefoni S8 turule toomise veebruarilt aprilli, et kõik oleks nii nagu peab.

4. Blackberry viimased hingetõmbed.
Kui Euroopas oli Nokia, siis Ameerikas oli Blackberry. Kuid nii nagu Nokia, tegi ka Blackberry nutitelefonide algusaastail valesid valikuid ja Kanada telefonihiid lõpetas nutitelefonide tootmise. Firma allakäik algas just siis, kui algas Androidi ja iOS-i tõus. Lisaks tõmbas vaiba jalge alt ka Balckberry 10 hilinenud väljatulek ning PlayBook tahvli kohutav lansseerimine.

5. Pokemon Go hullus
Suve hakul märkasid sa ehk teatud piirkondades noortekampasid, kel kõigil pilgud telefoni naelutatud ja samal ajal ühes suunas ringi jalutasid. 2016 aastal võis see olla täiesti tavaline vaatepilt, kus zombistunud noored võisid autoteele astuda ja ei näinud enda ümber midagi – ainult oma telefoniekraani. Niantic’u mäng Pokemon Go tõi mängurid pimedatest tubadest tänavale, kuid kõike arvesse võttes, võiksid nad nüüd oma tuppa tagasi minna. Oleks kõigil ohutum. Eks nad on läinud ka, kuna mängu populaarsusest on alles veel vaid riismed.

6. Snapchati prillikandjate kahetised tunded
Kartmata naeruväärne välja näha, tuli Snapchat välja prillidega, mille puhul ei ole veel avalikkus lõplikult aru saanud, kas nende kandja näeb välja vinge või totter. Prillid võimaldavad nupule vajutusega filmida 10 sekundilisi lõigukesi, et need siis Snapchati üles laadida. Eestis need veel laineid ei löö, kuna neid müüakse vaid müügiautomaatidest, mida kohalikul turul veel püsti pandud pole. Seal, kus need aga on, on fännid nõus seisma tunde ja moodustama järjekordi, mida seni vaid Apple ukse taga nähtud.


7. Auguta iPhone

Kui Apple oli iPhone 7 turule toonud, valitses telefoni ostnud inimeste kodus hetkeks haudvaikus. Telefoni õrnalt karbist välja tõstes ei usutud enda silmi – telefonil puudub ava, kuhu kõrvaklappide juhe sisse pista. See oli Apple järjekordne julge samm telefoni disainis. Kes soovib telefonist muusikat kuulata, peab ostma, kas Apple AirPodi kõrvaklapid umbes 150 euro eest, või ükskõik mis muud bluetooth klapid. Loomulikult ei ole Apple fänni suhtes see aus, sest need inimesed ei ole füüsiliselt võimelised ostma muud, kui Apple toodangut.

8. Virtuaalreaalsus massidesse
Sel aastal on lõpuks ometi inimestel võimalus soetada endale esmaklassiline virtuaalreaalsuse seade nagu Oculus Rift või Playstation VR. Hetkel on nad küll hirmkallid ja alles beebisamme tegemas, kuid kui võrrelda neid seadmetega, mida tutvustati 90ndatel, siis on tehtud väga suuri samme edasi. Usutavasti ei ole kaugel enam aeg, kus konverentskõne ei ole enam Skype teel, vaid tõmbad ette VR prillid ja astudki aluspesus ametlikule koosolekule.

9. Vene häkkerite tung USA arvutivõrkudesse
2016 aasta enim kajastust leidnud sündmus maailmas oli loomulikult USA presidendivalimised, millest ka meie idanaabrid osa tahtsid saada. Juunis andis demokraatide leer teada, et Vene häkkerid on end nende arvutivõrku sisse uuristanud. Hiljem ilmusid samast võrgust kaaperdatud e-mailid Wikileaksi lehtedel.

Wikileaks keeldus enda allikat välja andmast, aga Clinton suunas oma vihast väriseva sõrme venelaste suunas ja sama väitis ka demokraatide poolt palgatud turvafirma, kes häkkimist uuris. Valimiste võitja Trump aga naeruvääristas süüdistusi ja ütles, et peaks need väidetavad häkkerid appi paluma, et Clintoni kustutatud mailid üles leida.

Tänaseks on teada, et Obama andis 35 Venemaa saadikule non grata staatuse ja saatis nad maalt välja, sest kogutud on ümberlükkamatuid tõendeid, et just venelased olid küberrünnakute korraldajad.

Allikas: www.pcmag.com