Apple toodab hämmastavalt võimekaid arvuteid, kuid nende funktsionaalsust saab oskusliku lähenemise korral veelgi suurendada. Kui teil on videofail, mis tahaks QuickTime'is esitada, iTunesiga mitteühilduv helifail või OS X-i mitte tunnistav välisseade, võib sellele ise lahenduse leida.

FLAC ja Ogg helifailid

iTunes on loomupäraselt võimeline esitama viite helivormingut: MP3, WAV, AAC, AIFF ja Apple Lossless. Aga kui FLAC ja Ogg tunduvad samuti tähtsad?

FLAC-failide mängimiseks iTunesis tuleb paigaldada rakendus Fluke, mis lisab QuickTime'ile uusi komponente. Siis tee iTunesile taaskäivitus ja võidki FLAC-palasid importida, ilma et peaks neid konverteerima.

Ogg Vorbise failide äratundmiseks lae siit QuickTime'i komponent alla. See tuleb käsitsi paigaldada, aga protsess on lihtne. Sikuta see oma Components-kausta nagu kaasasolev Loe mind fail selgitab.

Terminal-käsud piirangute eemaldamiseks

Leidub mitmeid Terminal-käske, mis eemaldavad Apple'i piiranguid OS X rakenduste kasutamiselt. Mine lihtsalt Applications > Utilities, käivita Terminal.app ja tipi sisse mõni järgnev kood.

Operatsioonisüsteemiga kaasatulevates rakendustes on peidetud menüüsid tarkvara silumiseks, mis on mõeldud arendajatele, aga neid saab Terminal-käskudega avada.

Safari:
defaults write com.apple.safari IncludeInternalDebugMenu 1

Address Book:
defaults write com.apple.addressbook ABShowDebugMenu -bool YES

iCal:
defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu YES

Rakendus tuleb pärast seda ehk taaskäivitada. Silumismenüü ilmub menüüribale. Selle peitmiseks korda käsku, aga 1 asemel kirjuta seal 0 (null) ja YES asemel NO.

Võimalusi on veel palju, aga ruumi kokkuhoiu mõttes tõime ainult selle näite. Need töötavad Snow Leopardi ja Leopardi all, aga ei pruugi OS X vanemate versioonide puhul mõjuda.

Kasuta OS X-i all praktiliselt iga USB-kontrollerit

Kui paigaldatud on USB Overdrive X, saate kasutusele võtta praktiliselt iga USB-arvutihiire, juhtkuuli (trackball), rõõmupulga või tavalise mängupuldi. Kasutada saab ka programmeeritavaid nuppe, isegi kui kaasasolev tarkvara on ainult Windowsile mõeldud. USB Overdrive X uusim väljalase 3.0.1 lisab ka 64-bitise Snow Leopardi toe.

Kontrolleri konfigureerimine on kerge ja iga selle sisendi jaoks saab tegevuse määrata. Kontrollerit saab üles seada ka kindlale rakendusele. Loo konfiguratsioonisätte duplikaat, vali rakendus, mille jaoks seda kasutad, ja siis säti paika.

Kopeeri iPodilt või iPhone'ilt Macile

Vaikimisi pole iPodilt-iPhone'ilt võimalik Macile muusikat kopeerida, kuid tarkvarasepad leidsid sellele muidugi lahenduse. Senuti laseb sel viisil muusika- ja videofaile kopeerida ning säilitab isegi mängukavad ja loonimed. Clickfree Transformer iPodile laseb samas Maci andmeid välikettale varuks kopeerida, või iPodilt-iPhone'ilt tagasi Macile kopeerida.

iTunesivaba iPod

Kui te armastate muusikat, aga ei kannata iTunesi, leidub lahenduseks võõraid rakendusi. Tasuta Floola tunneb ära pea kõik iPodid. Saate meediat otse rakenduses esitada, iPodilt tagasi Macile kopeerida, konverteerida ühildumatuid helivorminguid ja isegi Google Calendariga sünkroniseerida. Floola jookseb OS X 10.3.9 või uuema all, mis on vanemate Macide kasutajatele hea uudis. See näeb ehk spartalikult kasin välja, kuid palju kurdavad samas, et iTunes on ülepaisutatud.PixiApps Ecoute on samavõrd minimalistlik, kuid Floolast kenam. Kui otsite iTunesile kergekaalulist alternatiivi, väärib Ecoute 10dollarilist jaosvaratasu.

Uus operatsioonisüsteem iPodile

Peaaegu igale tehnikaseadmele leidub Linuxi distro, sama iPodi kohta. Linuxi paigaldamine võimaldab ligipääsu arvukatele avatud lähtekoodiga rakendustele, mis iPodile loodud.

Macil jooksva ja iPodile Linuxi paigaldava installeerija saate hankida siit. Rohkem infot saate valdkonnale pühendatud saidilt ipodlinux.org.

Mainimist väärib ka Rockbox, tasuta alternatiivne opsüsteem paljudele digimuusikapleieritele nagu praegused iPodid. See pole nii pilkupüüdev ega omapärane kui iPod OS, aga pakub lisavõimalusi nagu ekvalaiser, visualisatsioonid ja kestad (graafilise kasutajaliidese konkreetne välimus).

Rohkem filme!

Paar tasuta komponenti suurendavad tublisti filmivormingute hulka, mida saab Apple'i QuickTime'iga esitada. Perian toetab arvukalt videoformaate, Flip4Mac lisab WMV äratundmise, ja on täiesti tasuta, kui tahate ainult Player-väljalaset.

MagicPrefs

MagicPrefsi kasutamine laiendab märkimisväärselt Magic Mouse'i võimeid: lisab näiteks žeste ja multipuuteklikke.

Kasuta iPadi pildistamiseks

Apple on kuulnud iPadile kaamera mittelisamise tõttu palju kriitikat, kuid uskuge või mitte, läikiv tahvel on pildistamiseks võimeline. Yusuke Sekikawa tuli siin nupukale lahendusele, milleks on siiski vaja ka iPhone'i ja kaht ühendatud rakendust, mis on iTunesi poest alla laetud.

Camera-A maksab 1 dollari ja jookseb iPadil. Camera-B on tasuta ja jookseb iPhone'il. Vähemalt MacFormati loo kirjutamise hetkel on mõlemad saadaval ainult USAs, kuid see peaks muutuma õige pea.

Kui mõlemad rakendused tööle panna ja iPhone ja iPad üle Wi-Fi või Bluetoothi ühendada, hakkab iPad ära kasutama iPhone'i kaamerat. Pildistamiseks tuleb iPhone'i vastavas suunas sihtida, kuid ülejäänud protsessi kontrollimine toimub iPadis.

Toetuseta seadmed

Iga välisseade pole koheselt Maciga ühilduv. IOXpertsil on õnneks aastatepikkune kogemus PC-välisseadmetele Maci draiverite kirjutamisega, sealhulgas tasuliste lahendustena. Näiteks nende Webcam Driver 1.1 Mac OS X-ile pakub draivereid rohkem kui sajale veebikaamerale ja eksisteerib isegi "kõrgema otsa" väljalase tööstuslikele kaameratele.

Nad pole draivereid hiljuti värskendanud, nii et mõned ametlikult toetatud kaamerad ei pruugi Snow Leopardi uusima väljalaskega siiski töötada. Aga kuna registeerimata variandid töötavad 30 minutit, enne kui paluvad registreerida, pole nende proovimisest midagi kaotada.

Muuda Dock kirevamaks

DockDoctor annab Docki kohandamiseks igasuguseid võimalusi. Selle saab ruumiliseks muuta (3D), peidetud rakenduste ikoonid läbipaistvaks muuta ja isegi Dashboard ressurrside kokkuhoiu mõttes kinni keerata.

Kui Docki algne värv ei meeldi, võib selle tooni muuta või uue kesta määrata. Osad neist on juba rakendusega kaasas, ja netist saab menüüd täiendada.

DockDoctor on tasuta, aga tegijad paluvad 2dollarilist annetust hostimiskulude katteks.

Lisa otsivõimalusi

TotalFinder lisab OS X-i Finderile palju uusi võimalusi. Snow Leopardi all töötav rakendus lisab ka Safarit meenutavad aknasakid, sunnib Finderit mitte .DS-Store faile laiali pilduma (OS X kasutajale nähtamatud, Windowsis segamas) ja võimaluse avada samas aknas kaks kausta.

Praeguseks 0.9.5 väljalaskeni jõudnud rakendus on tasuta. 1.0-ni jõudes muutuvad beetakoopiad aeguvateks ja rakendus hakkab maksma umbes 15 dollarit. See on seda raha väärt.

Apple TV häkkimine

Apple TV on poes müüdaval kujul väga piiratud võimalustega. See on orjalikult iTunesiga seotud, videoformaatide suhtes piiratud ja mitte eriti rafineeritud kasutajaliidesega. Õnneks leidub tasuta, erinevaid platvorme toetav kodukinorakendus, mis on Apple TV kasutajate seas populaarsust kogunud.

Kui paigaldada Boxee rakendus, hakkab Apple TV esitama praktiliselt iga digiautorikaitsest vaba videoklippi. Esmalt tuleb alla laadida rakendus ATVUSB-Creator, mis muudab vähemalt 512 MB suuruse vormindatud USB-mälupulga Apple TV häkkimise seadmeks. Kui mälupulka ei tunta ära, tee sellele uus otsing (Rescan) või kasuta teise tootja pulka. Kui see on seljataga, tekib võimalus Boxee paigaldada, millele järgneb Apple TV uuestikäivitamine.

Apple TV lisakasutusnippe jagab veel hulgaliselt www.appletvhacks.net.

Etem prügikast

Hyperbolic Software's Smart Trash lisab OS X-i Trashile lisavõimalusi, millest tähtsaim on ainult valitud köidete (salvestusüksus, volume) kustutamine. See on väga kasulik, kui tahate välkkettal ruumi vabastada, aga mitte kõvakettalt prügikasti saadetud asju puutuda.

Seda saab määrata lukustatud faile kustutama, kõige kustutatu kohta logi pidama ja sorteerima prügikasti sisu köidete alusel, kus neid hoiti. Maksab 10 dollarit.

Nutikam telefon

Apple'i fookus on iPhone'il ja OS X sõprus teiste mobiiltelefonidega sai neilt ainult teisejärgulist tähelepanu. Nova Media on õnneks väljastanud mitmeid põnevaid rakendusi, mis täidavad selle puudujäägi kenasti. iSync Plugins lisab sünkroniseerimise enam kui 270 mobiiltelefoniga (kontaktid, kalendrid jm). Phone Plugins võimaldab Mac-arvutil SMS-sõnumeid koostada, mida seejärel Bluetooth-telefonilt saata.

DVD-plaatide rippimine

MacBookil DVD-filmide vaatamine mõjub akukestvusele halvasti ja kiire optilise kettalugejaga Mac muutub kardetavasti hubaseks filmivaatamiseks liiga lärmakaks. Õnneks leidub rakendusi, mis võimaldavad DVD-de sisu laua-Macile rebida, et otse kõvakettalt vaadata.

RipIt on ülimalt kasutajasõbralik ja kogub ripitud failid ühte paketti, mida saab vaadata otsekui ühe optilise kettana. MacTheRipper on võimaluserikkam, aga mitte nii kasutajasõbralik.

DiscRotate

Optiliste ketaste lugejad muutuvad kiiremaks ja seetõttu lärmakamaks. Nagu just mainitud, võib see hubase videoõhtu natuke ära rikkuda. Õnneks leidub lahenduseks ka DiscRotate, eelistuste paan, mis laseb lugeja kiirust piirata, ilma et see filmiesitusele kuidagi mõjuks.

Kirjuta NTFS-failisüsteemi

OS X suudab algselt NTFS-vormingus ketast lugeda, kuid mitte sellele kirjutada. Paragon Software'i NTFS for Mac OS X annab lugemisele-kirjutamisele täieliku ligipääsu ning toetab täielikult 64-bitist OS X 10.6 opsüsteemi.