Kindlasti seavad mobiilse interneti kiirusele piirid ka meie kasutatavad nutiseadmed. Hetkel on Eestis tavaline, et LTE telefoni või tahvli "lagi" on 300 Mbit/s alla- ja 50 üleslaadimisel, kuigi loomulikult leiab siiski väledamaid, mis on ühtlasi kallimad.

Samsung kui juhtiv mobiilitootja on aga loomulikult huvitatud aina tasapisi piire nihutama, isegi kui keskmine kasutaja sellele veel niipea järele ei jõuaks.

Samsungi kiireim nutiseadme kokkupanemiseks sobiv kiip on hetkel Exynos 8895, mille modem suudab saavutada allalaadimiskiiruseks 1 Gbit/s.

Seda kasutavad praegu vaid Samsungi tänavukevadised tipptelefonid Galaxy S8 ja S8+, aga enamik operaatoreid veel sellist tippkiirust oma võrkudes ei võimalda, sh Eestis tegutsevad.

Samsung tahtis piire siiski nihutada ja koostöös Jaapani firmaga Anritsu, mis loob sideteenuste pakkujatele töövahendeid, valmis isegi uus kiirem variant.

Selle tippkiirus on 1,2 Gbit/s allalaadimisel, mida võimaldavad põneva nimega tehnoloogiad nagu Cat.18 LTE, 6CA, 4x4 MIMO ja 256 QAM.

Tavakasutaja seisukohast pole sellistel tähistel küllap tähtsust, kuid võrdluseks siiski, et Exynos 8895 kasutab veel vanemaid standardeid Cat. 16 LTE ja 5CA.

1,2 Gbit/s on nii kiire, et HD-kvaliteediga täispika filmi sikutaks alla kümne sekundiga, nagu tootja ise pressiteates rõõmustab.

1,2 Gbit/s on teatud mõttes ka märgilise tähtsusega ehk verstapost. See ületab nimelt Eestis ja paljudes teistes riikides kodukasutajale pakutava kaabliga interneti kiiruse.

Meil on hetkel lagi 1 Gbit/s, kuigi spetsiaalselt küsides ja tingimustes kokku leppides saaks ilmselt ka kiiremat. Ja Samsung saaks 20% kiirema interneti kätte õhu teel, ehk sa ei pea kaabliga ühenduse juures püsima.

Nagu juba välja toodud, on see saavutus hetkel peamiselt teoreetiline ja tavakasutajale täiesti kättesaamatu. Aga tore, et piire aina nihutatakse. Usutavasti Samsungi tulevase aasta tipptelefonid tippkiire mobiilse interneti võimekust juba sisaldavad.

Tõe huvides peab lisama, et Eesti operaatoritel on juba mõnda aega olemas lahendus, millega teoreetiliselt kuni 10 Gbit/s kaabliühendust pakkuda – kui sellel oleks praegu kohe mõtet. Nii et lähitulevikus loota pole, et mobiilne internet meid kaablipõhisest loobuma meelitaks.

Aga ikkagi. Rekorditest peaks ja võiks kirjutada.